Pravi vjernici

Darko Momić

Ne idem redovno u crkvu, znam Očenaš koji očitam za Božić i Vaskrs, al' ne znam napamet ni Simvol vjere, ni Bogorodice Djevo. Čitanje slave se ne računa, jer mi je pokojni đed Milanko obećao dati oroza i litru rakije ako naučim napamet čitati slavu i zato sam i naučio. (Prevario me za oroza, al' od Boga mu prosto, nisam mu to nikad ni zamjerio.)

K’o svaki “pravi Srbin”, Boga spomenem kad je penal za Srbiju (nekad davno i uoči ispita), a krstim se uglavnom kad čujem kakvu glupost, što je doduše skoro svakodnevno, al' to nema pretjerane veze sa vjerom. Ukratko, nisam neki naročiti vjernik.

Ali zato iskreno poštujem prave i istinske vjernike, pri čemu ne mislim na pomodare koji idu u crkvu “da budu viđeni” i kojima je smjernost posljednja vrlina. Poštujem do Boga vjernike koji žive po Božijim zapovijestima i kojima odlazak na liturgiju i primanje Svete tajne pričešća predstavljaju duhovnu hranu bez koje se ne osjećaju čisto i ispunjeno. Nažalost, njih je jako malo i dolaze iz kruga onih koji su bili u prvim redovima pred oltarom onda kada su današnji pomodari hodali u kožnim mantilima ili napuštali krsnu sofru kad se lomi krsni hljeb i uzima koljivo. Takvima odlazak u crkvu ne znači mnogo, da ne kažem ništa, i policijski čas za Vaskrs neće ni umanjiti, ni ojačati njihovu vjeru, dok onemogućavanje pravim vjernicima da prisustvuju liturgiji jeste grijeh. Ali oni će naći utjehu u onome što je najbolje sročio vladika zahumsko-hercegovački Dimitrije u pismu vjernicima u kojem kaže: “Ne smijemo dozvoliti da ugrožavamo živote svojih bližnjih, jer su oni za svakog pravog hrišćanina najveća svetinja. Ta dva sata našeg zajedničkog nedjeljnog i prazničnog sabranja i djelanja, što i znači riječ liturgija, sada možemo, osim ličnom molitvom, oplemeniti i na drugačiji način. Možemo se uz sve propisane mjere predostrožnosti potruditi oko nekog bolesnog, starog ili prosto nekome od njih kome je ograničeno kretanje obaviti neophodnu nabavku i opet se, poslije takve 'liturgije' pričestiti. Zar ne bi ovo bio divan način da živimo našu vjeru u ovom vremenu kad smo svi na ispitu, sebe duhovno obogaćujući, a bližnje i duhovno i materijalno?”

Dežurni “dušebrižnici” i lažni borci za ljudska prava koji danima osuđuju crkvu zato što ne zatvori svoja vrata i obustavi bogosluženja ove riječi nisu željeli da čuju, kao ni dva saopštenja Svetog sinoda SPC u kojima se “posebno napominje da nije dobro da se odlazak u crkvu koristi kao izgovor pred svojom savješću za nepoštovanje mjera samoizolacije” i “poziva sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donijela država”.

Ti “dušebrižnici” su gori i od pomenutih pomodara i jedino što priželjkuju su scene u kojima policija za Vaskrs istjeruje vjernike iz crkve i sprečava bogosluženje. Pravi vjernici im to zadovoljstvo ne bi priuštili, pa im je ostalo samo da se u svojoj zluradosti raduju policijskom času. Hristos Vaskrse!


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana