Pravda

Željka Dobrić
Pravda

Juče je u Bratuncu stotine suza palo za 3.267 Srba, od kojih najviše žena i djece, koje su na području srednjeg Podrinja i Birča tokom rata devedesetih godina prošlog vijeka ubili monstruozni "heroji" Armije RBiH.

Padaju suze već godinama za palim srpskim življem širom Republike Srpske, ali su one, za dio ove zemlje i nažalost dio svijeta, do sada bile manje vrijedne.

Medijska tišina o bratunačkim žrtvama na sarajevskim portalima juče je govorila sve, a ne treba posebno pominjati da je dan prije pomen u Srebrenici bio vijest dana.

Ali da je vrijeme za promjene već pred vratima pokazala je spremnost Evrope da sa predstavnicima vlasti sjedne i na sto stavi sva otvorena pitanja i sve ono što onemogućava normalan život i pomirenje u ovoj zemlji.

Stara priča onih koji bi, da ne trče sa kojekakvim "visokim", već odavno trebalo da bude potrošena, sada će morati biti obrazložena.

Krivci za masakr srpskog naroda Podrinja i Birča, za koje još niko nije odgovarao, iako je Republika Srpska Tužilaštvu BiH ustupila iscrpne dokaze za lica koja su imala komandnu odgovornost, biće izvedeni pred lice pravde.

Svaki idući pokušaj bilo kojeg sudije ili tužioca da na pitanje o toku istrage bilo kojeg zločina nad Srbima uključi staru ploču da je istraga u toku ili da su to složeni slučajevi, biće zaustavljen.

Pandorina kutija je otvorena, a ko će moći da se izbori sa istinom pokazaće se vrlo brzo.

Jer u vrijeme prvog dijaloga o promjenama u pravosudnom sistemu već se pokazalo kome odgovara ovakvo pravosuđe BiH. Jasno je zašto FBiH ignoriše reformu, jer joj Sud i Tužilaštvo BiH kao takvi odgovaraju. Zašto bi joj i smetalo, kada su prvi ljudi Federacije instalisali svoje poslušnike na čelna mjesta pa pojedini stranački lideri odlučuju o krivici, zločinima i optužnicama. Struka, ako je tamo i ima, ne odlučuje ni o čemu.

Da ih reforma i reformisano pravosuđe, koje će poslužiti svojoj svrsi i opravdati milione koje svake godine guta, plaši, već su nevješto pokušali da sakriju.

I grčevito se držeći za nepostojeće razloge, za isto tako neopravdano postojanje pravosudnih institucija BiH, samo pokazuju ko i kako zagovara anarhiju i u 21. vijeku.

I to što smjenjuju one koji zagrebu ispod površine i ogole bar djelić naše i njihove istine, neće im pomoći.

Lavina je pokrenuta i više nema povratka. Suze koje su kvasile i dan-danas kvase obraze majki, sestara, kćerki i unučića svih koji su nevino pali, nisu bile uzaludne. Pravda stiže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana