Pravda za žrtve iz Dobrovoljačke

Željka Domazet

Suze ucvijeljenih porodica žrtava iz Dobrovoljačke ulice, duže od četvrt vijeka traže pravdu i kaznu za one koji su pobili golobradu nenaoružanu mladost koja se izvlačila, po dogovoru, iz sarajevskih kasarni.

Pravosudne institucije godinama opstruišu mnogobrojne dokaze koji su im predočeni i ne odgovaraju čak ni na odluku Ustavnog suda BiH da se odrede o prigovoru na odluku o obustavljanju istrage u  ovom slučaju koju je donio strani sudija Džud Romano neposredno prije nego što je napustio ovu zemlju.

Dok s jedne strane sve porodice žrtava bošnjačke nacionalnosti bez problema polažu cvijeće na mjesta stradanja svojih srodnika gdje god im padne na pamet širom Republike Srpske, dotle je, s druge, Srbima onemogućeno da postave spomen-obilježje za žrtve u Dobrovoljačkoj, a prije nekoliko godina kada su uz izuzetne mjere obezbjeđenja dolazili u ulicu stradanja nedužnih mladića, bili su izloženi uvredama i poniženjima. Cvijeće i svijeće su završavali u kontejnerima i prije nego što bi uspijevali da pređu međuentitetsku liniju koja se nalazi nekoliko stotina metara dalje.

Da bi izbjegli dodatna poniženja i provokacije odlučili su da parastos i obilježavanje stradanja u Dobrovoljačkoj ulici izmjeste iz Sarajeva i da to čine nadomak ovog grada koji je nekada bio i njihov.

I danas nakon toliko godina strpljivo poručuju onima koji odlučuju koji će od tasova koje boginja pravde drži u ruci prevagnuti, da je jedini put ka pravdi kazna za zločine.

Istovremeno, u gradu koji se pokušava okititi oreolom multietničkog i otvorenog za sve ljude, oni koji su nosili puške i pucali na kolonu kao i njihovi sljedbenici stradanje u Dobrovoljačkoj obilježavaju kao svoju veliku pobjedu i junaštvo. Ukratko, entitetska linija i dalje dijeli dvije istine o onome što se na početku rata tu dešavalo.

Ne budu li u ovoj zemlji konačno stvari postavljene na prave noge i pravosudne institucije kažnjavale sve počinioce ratnih zločina u Dobrovoljačkoj ulici i inim stratištima gdje su žrtve Srbi, ova zemlja sigurno neće moći krenuti naprijed. Pomirenje i zajednički napredak će joj biti sve dalje, a razdor i nerazumijevanje će je polako ali sigurno razgraditi do kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana