Pravda za Trnovo

Željka Domazet

Dvadeset godina poslije rata za sve one koji su iole upućeni u ratna dešavanja dovoljno je reći Trnovo i znati da je ovo mjesto sinonim stradanja pravoslavnih mučenika. Ova istočnosarajevska opština i njeni preživjeli stanovnici već dvije decenije čekaju pravdu za svoje zvjerski ubijene nemoćne i nedužne civile, preklane, spaljene i pobijene starce, djecu i nejač.

Trnovo, kako i danas svjedoči svaki njegov žitelj, prošlo je trnovit ratni i poratni put. Ovaj mali grad podno Treskavice i Jahorine već 20 godina pokušava se dići iz pepela, u koji ga je pretvorila muslimanska kama. Svaki djelić ove male opštine, u kojoj je poubijano i spaljeno sve što se našlo na putu razuzdanih hordi, traži pravdu i sud pravednika, da se konačno smiri. Bezuspješno vapi da svi oni koji nekažnjeni i danas šetaju ovim gradićem odgovaraju za zlodjela koja su počinili.

Pravdu traži i porodica dvogodišnjeg Miluna Tešanovića koga su ubili zločinci, polomivši mu ruke u kojima nije mogao da drži ni svoju flašicu. Pravdu ište i rodbina zaklanog starca Mirka Kravljače i Danila Miškovića, kome su na cjepalu odsjekli glavu. Glas pravednika traži i ubijeni trnovski pop Nedeljko Popović, koga su ubili, a crkvu, kao i ostatak Trnova, spalili. Presudu od boginje pravde ište 11 trnovskih sinova jedinaca i njihove majke i očevi, kojima se loza ugasila u ovom postradalom mjestu mučilištu. Pravdu traži trnovita sudbina Trnova, da bi sutra mogla progledati i okrenuti se budućnosti.

Svi iz ovog najstradalnijeg gradića u cijeloj regiji dvije decenije vape bezuspješno i traže da gluve i nijeme pravosudne institucije ove zemlje konačno progovore i kazne zločince, koji im se svakodnevno iz komšiluka rugaju.

Od početka rata Trnovo su napadali i mudžahedini i vehabije, a danas, poslije ovih ratnih pogroma, svi oni koji su zatvorili vrata pravde i dozvolili zločincima da hodaju nekažnjeni. Ne bude li ovo mučilište makar tračkom svjetlosti obasjao glas pravednika, BiH će biti pretvorena u zemlju mraka, iz kojeg nikada neće izaći. Svi oni koji se ogluše o ove zločine moraju znati da će ih stići ako ne ljudska, a onda Božija kazna, kao i one koji su zločine počinili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana