Pravda za Starovlahe

Sandra Miletić
Pravda za Starovlahe

Sud BiH zakazao je za 19. april ove godine glavnu raspravu u predmetu "porodica Starovlah protiv države BiH".

Pripremno ročište u ovom slučaju održano je u ponedjeljak, 22. februara, poslije pune tri godine čekanja i višegodišnje agonije porodice Starovlah.

Advokat porodice Starovlah, Miljkan Pucar, rekao je da je država BiH dužna da nadoknadi štetu Jeremiji i Aleksandru Starovlahu, ocu i sinu, jer je dala imunitet NATO snagama za sve što učine na teritoriji BiH.

A Starovlasima, Jeremiji i Aleksandru, štetu neko mora da nadoknadi jer su teško stradali ni krivi ni dužni.

Mnogima je još u sjećanju no­ć 1. aprila 2004. godine, kada su čas iza ponoći vojnici SFOR-a napali parohijski dom u Palama po dojavi da se u njemu krije jedan haški optuženik.

Optuženika, naravno, nije bilo, ali to nije spriječilo vojnike da sprovedu brutalnu akciju.

Posljedica toga bile su po život opasne povrede koje su zadobili Jeremija Starovlah, pravoslavni sveštenik, arhijerejski namjesnik sarajevski, protojerej stavrofor i njegov sin Aleksandar. Vojnici su ih poslije toga ostavili ispred Kliničkog centra u Tuzli sa NN oznakama. Danima su njihovi životi visili o koncu, a spaseni su zahvaljujući stručnosti i požrtvovanosti ljekara KC koji su ih mjesecima liječili.

Nikada se Starovlasi nisu oporavili od zadobijenih povreda, a Aleksandar je ostao stoodstotni invalid, koji zavisi od tuđe njege i pomoći.

Sud je dobio dokaze koje ova porodica ima: medicinsku i fotodokumentaciju, nalaze vještaka iz 2004. godine, izvještaje sa lica mjesta, dopise MUP-a RS, Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo...

NATO snage su, prema potpisanom sporazumu sa BiH, trebale da Starovlasima plate odštetu kao što su platile u stotinama drugih predmeta, ali se to nije dogodilo. Tražili su pravdu Starovlasi u više navrata, ali bezuspješno. U svemu tome nije nadležnim institucijama BiH ni na kraj pameti bilo da ih u tome podrže i pomognu im da dođu da pravde.

Svaka država, pa tako i BiH, dužna je da zaštiti svoje stanovnike i njihova prava. Ako već u tome ne uspije, treba da im pomogne da ta prava ostvare i da dobiju nadoknadu ako su oštećeni na neki način. Jer, riječ je o njenim građanima. A ako ni toga nema, onda treba sama da plati i nadoknadi štetu. Jer nije zaštitila svoje stanovnike.

U suprotnom, svako će moći da dođe u BiH i građane BiH maltretira i tuče, a nadležne državne institucije ni prstom neće da mrdnu zbog toga. A toga u civilizovanim zemljama nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana