Pravda za pušače

Cvija Mrkonjić

Nezamislivo je da se građani Srpske, deset godina nakon što je Zakon o zabrani pušenja stupio na snagu, i dalje oglušuju o zabranu i ne biraju mjesto gdje će uživati u ovom najrasprostranjenijem poroku.

Istovremeno, pušači traže svoja prava, odnosno odvojeni prostor u svakom ugostiteljskom objektu, a dok im se to ne obezbijedi, neće se libiti da zapale cigaretu tamo gdje treba da borave nepušači.

S druge strane, nepušači se ne bune glasno, ne zovu inspekciju, već zatvaraju oči i gunđaju u sebi kada im "ljuti protivnici" dimom obilježe teritoriju.

Prema podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove, 20 opština dostavilo je izvještaje zdravstvenih inspekcija koji su pokazali da je u prvih devet mjeseci ove godine u 11 slučajeva izrečena zabrana pušenja na javnom mjestu. Zbog toga je izdat jedan prekršajni nalog u vrijednosti od 1.000 maraka.

Dvije trećine opština još nisu dostavile izvještaje, pa se može očekivati da će konačan broj prekršaja ove zabrane za čitavu 2014. godinu biti veći.

Iako su propisane kazne u visini između 100 za pojedinca i 15.000 maraka za pravno lice, čini se da udarac po džepu nije dovoljan. Međutim, to ne predstavlja prepreku za strastvene pušače, a da "ćeif" nije skup pokazuje i činjenica da veliki broj pušača tjera inat sve višim cijenama cigareta i ne odriče ih se "pošto - poto".

Mnogi i ne znaju da zakon propisuje da na javnim mjestima pušenje može biti dozvoljeno ukoliko objekat ima odvojenu prostoriju koja mora biti označena simbolom cigarete ili natpisom "Prostorija za pušenje" i oznakom "Zabranjen ulaz licima mlađim od 18 godina".

Ostaje da vidimo da li će se i u narednih deset godina dimna zavjesa spuštati na ovaj zakon ili će sankcije biti pooštrene za one koji ga krše, pa će ih možda to natjerati da ugase cigaretu. Ipak, oni koji vode računa o svom zdravlju, ali i okolini, trebalo bi da razmisle o ostavljanju cigareta, ne zbog novca i zakona, već prvenstveno zbog prevencije bolesti koje odnose sve više života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana