Pravda za Hag

Darko Momić

Potomci srpskih žrtava bezmalo pune tri decenije traže pravdu i nema adrese na koju u tom periodu nisu zakucali ili poslali pismo. Pri tome ni u jednom javnom nastupu i ni u jednom pismu nisu tražili ništa drugo osim pravde i jednakog odnosa prema svim žrtvama i njihovim dželatima.

 

Ni iz Boračke organizacije Republike Srpske ni iz Udruženja žena žrtava rata ni iz Saveza logoraša i bilo koje druge stradalničke organizacije nikada nisu tražili amnestiju za zločine počinjene "u ime srpskog naroda", ni za one koji su okrvavili ruke. Tražili su samo jednake aršine.

Kada su osuđivali drakonske presude izrečene visokim političkim funkcionerima Republike Srpske ili najvišim oficirima njene vojske, to nije rađeno sa ciljem da se sa njih skine odgovornost, već da se ukaže na nepravdu i činjenicu da odgovornost nikako ne stiže zločince koji su bili na vrhu piramide ispod koje su ostajale odsječene srpske glave.

Kada su stajali u odbranu nižih oficira ili vojnika VRS koji su osuđivani na najteže kazne na osnovu lažnih iskaza profesionalnih svjedoka, nisu tražili da se oni automatski oslobode, već da se na osnovu jasnih argumenata i validnih svjedoka utvrdi njihova odgovornost.

Kada su ukazivali na propuste u istragama i na besramnu ulogu pojedinih tužilaca i istražilaca u iznuđivanju priznanja i lažnih iskaza i tada su tražili pravdu, a ne nepravdu. I tako skoro pune tri decenije, ali pravde niotkuda.

A dokle je došlo i koliko su stvari otišle predaleko, pokazalo se prije dva dana kada su predstavnici devet udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata zatražili pravdu od glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca. Zamislite kakva ih je muka stigla kada su zaštitu zatražili od svog dželata, a ono što je prevršilo mjeru je odluka Apelacinog vijeća Suda BiH da uvaži žalbu odbrane i ukine prvostepenu presudu generalu Armije Bih Sakibu Mahmuljinu kojom je zbog zločina odreda "El mudžahid" počinjenih na Ozrenu i Vozući bio osuđen na sramnih deset godina zatvora.

"Napominjemo da nemamo povjerenja u pravosuđe BiH, te vas molimo da, snagom svog autoriteta i funkcije koju obavljate, do kraja ovog postupka vršite njegov monitoring kako bi se izbjegla nepravda", naveli su u pismu upućenom glavnom haškom tužiocu.

Elem, kad je došlo dotle da Srbi u Hagu traže pravdu od nepravde koja im se nanosi u Sarajevu, onda samo političkim slijepcima nije jasno zašto je BiH u najvećoj političkoj krizi od Dejtona. I ko je za to odgovoran.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana