Pravda u raljama politike

Željka Domazet

Čovjek koji je priznao da je zapalio zgradu Predsjedništva BiH, načinio štetu od gotovo pola miliona maraka i uništio istorijsko blago neprocjenjive vrijednosti, osuđen je, vjerovali ili ne na godinu zatvora.

Ovakvom presudom za paljenje najznačajnije institucije u ovoj na sve načine čudnoj državi na najdirektniji način poslata poruka svima nama u ovoj zemlji da do najviših institucija slobodno možemo da držimo kao do lanjskog snijega.

Ova je presuda pokazala i da su pravosudne institucije na nivou BiH postale ključne institucije za kreiranje političkih odnosa u ovoj zemlji.

Jer ovaj događaj je u slučaju Hasima Trnke osuđenog za paljenje zgrade tretiran kao izazivanje opšte opasnosti, a samo nekoliko mjeseci ranije u procesu protiv sada bivšeg direktora SIPA Gorana Zupca ovo krivično djelo okarakterisano je kao terorističko za koje je zaprijećena najveća moguća kazna.

Da ironija bude veća tužilac Dubravko Čampara u slučaju Trnke bio je tužilac, dok je u onom koji je vođen protiv Zupca bio svjedok Tužilaštva BiH. Tužilac koji je vodio proces protiv osuđenog i optužio ga za izazivanje opšte opasnosti, u slučaju koji je tokom prošle i ove godine vođen protiv bivšeg direktora SIPA kao svjedok je tvrdio je da je paljenje zgrade Predsjedništva terorizam i da ga kao takvog treba tretirati. Za svoje svjedočenje pribavio je podršku još jednog kolege iz Tužilaštva, kao i direktora Federalne uprave policije Dragana Lukača.

Kada se sva priča o paljenju zgrade Predsjedništva BiH složi, jasno je kao dan da je nekima, a u prvom redu kadrovima SDA zasmetao Zubac i da ga je trebalo skloniti unaprijed osmišljenim političkim procesom. U debeloj sponi politike i pravosuđa BiH, u tome su i uspjeli.

Nejasno je ipak nakon svega čime će i Tužilaštvo i Sud BiH opravdati činjenicu koja je isplivala na površinu - da se jedno te isto krivično djelo u jednom slučaju tretira kao terorizam, a u drugom kao izazivanje opšte opasnosti. Hoće li iko od onih koji drže do digniteta pravosuđa pokrenuti postupak? Da li će cijeli slučaj tretirati Visoki sudski i tužilački savjet koji bi morao da razjasni kakve to tužioce imenuje i da li bi zbog onoga što čine trebali biti sankcionisani?

Dok se to ne desi, dok se ne raščisti cijela ova ujdurma smišljena da bi bili sklonjeni oni koji smatraju da politici nije mjesto u pravosudnim klupama, u ovoj zemlji će za jedne važiti jedni, a za druge drugi zakoni, a tužioci i sudije biće samo instrumenti da se sklone svi oni koji ne žele igrati kako politika svira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana