Pravda po Alijagićima

Sandra Miletić
Pravda po Alijagićima

Ustavni sud BiH je na plenarnom zasjedanju u petak i subotu odbio zahtjeve za prioritetno rješavanje zahtjeva za preispitivanje konačnih i obavezujućih odluka, među kojima je i presuda u slučaju "Salih Alijagić i drugi".

Time će Republika Srpske još morati da sačeka na reviziju presude, prema kojoj će braći Alijagić morati da isplati ukupno oko deset miliona maraka odštete i kamata.

Ustavni sud BiH je 30. maja prošle godine usvojio apelaciju Saliha i Muamera Alijagić iz Trebinja, ostavivši na snazi presudu Okružnog suda donesenu 24. septembra 2004. godine, prema kojoj su opština Trebinje i Vlada RS obavezne da na ime materijalne štete Alijagićima isplate dodatnih pet miliona maraka.

Alijagićima je već sa kamatama isplaćeno 1,8 miliona maraka, čime su izvršene prethodna presuda Okružnog suda Trebinje i revizija Vrhovnog suda BiH.

Republika Srpska tako mora da isplati enormnu odštetu na osnovu sumnjivih tužbi i presuda.

Jer, svi koji su imalo upućeni u ovaj slučaj, znaju da su braća Alijagić osumnjičena da su do višemilionske odštete za, sada već čuvene, "srebrne elektrode" došla uz pomoć falsifikovanih dokumenata, što je predmet posebnog sudskog spora. Da stvar bude još komplikovanija, i od tog je predmeta, koji je, naravno, usko povezan sa ovim prvim, napravljena "igra bez granica". I to zbog toga što je Salih Alijagić izbjegavao da se pojavi u sudu.

Sve su te činjenice dobro poznate Ustavnom sudu, koji, eto, opet nije htio da se po hitnom postupku pozabavi ovim slučajem i konačno ga riješi.

Nije sud uzeo u obzir ni pitanje: Šta ako RS isplati višemilionsku odštetu, a kasnije se prihvati žalba Pravobranilaštva BiH, pa se utvrdi da Alijagići nemaju pravo na sve te silne milione i da moraju da ih vrate?

Ko će Republici Srpskoj da vrati te pare? Ko će da odgovara za to ako RS ne budu vraćene pare?

Jer, braća Alijagići ne žive u BiH, to znaju svi, pa bi valjda trebalo da zna i Ustavni sud. Salih Alijagić državljanin je Hrvatske, dok njegov brat Muamer ima švedsko državljanstvo, tako da bi odluka o vraćanju para bila potpuno nevažna.

Pravobranilac RS Slobodan Radulj istakao je da je svaki sud dužan da spriječi nastanak štete koja se kasnije teško može nadoknaditi, a da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa "predmetom Alijagići" takva da se šteta ne bi mogla nadoknaditi.

Za RS ostaje još jedino mogućnost da se obustavi izvršenje presude Okružnog suda u Trebinju, po odluci Ustavnog suda iz 30. maja 2009. godine. Da li će uspjeti da izdejstvuje obustavu i tako bar na neki način uspije da spriječi štetu, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana