Pravda na sudu

Vedrana Kulaga Simić

Lani je protiv BiH i njenih institucija podneseno više od 500 tužbi nezadovoljnih građana BiH, ali i onih koji su na platnoj listi budžeta.

BiH i njene institucije iz pojedinih parnica izašle su kao pobjednici, u drugima su sudije presudile da nisu postupale u skladu sa postojećim pravilima, a na pojedine je stavljena tačka na neke druge načine.

Tužbama koje su podnesene lani nastavljen je niz parničnih sporova koji su vođeni i prethodnih godina i koji su pokazali da BiH i njene institucije imaju velikih problema, ne samo sa tužbama koje stižu na njihove adrese, već i sa načinom na koji ih rješavaju.

Većina tužbi je epilog dobila na sudovima, a upravo na tim mjestima je ocijenjeno da je u pravu klijent koji je tužio BiH i agencije, direkcije, ministarstva i druge institucije koje se nalaze pod njenim krovom. A lani je to koštalo više od dva miliona poreske obveznike ove zemlje. Kao i mnogih ranijih godina.

Međutim, ni takav presjek stanja nije natjerao nadležne da zasuču rukave, vide gdje griješe, naprave planove za dalji rad i na taj način smanje izdvajanja iz budžeta za pokrivanje troškova sudskih sporova. Na tu nezainteresovanost ukazala im je i revizija, čija je procjena da je BiH u proteklih šest godina izgubila na sudu više od 14 miliona maraka. Od toga je 700.000 KM dato zbog neblagovremene realizacije sudskih presuda. To je dupli gubitak koji nikome ne treba, ako se zna da u institucijama BiH postoje ljudi koji primaju platu za određene poslove. A u opisu posla im je (ili bi barem trebalo da bude) da zadaci koji im stignu na stolove budu završeni u predviđenim rokovima.

Činjenica je da milionski gubici ne trebaju ovoj zemlji, ali je isto činjenica, što priznaju i u samom Pravobranilaštvu BiH, da mora više slučajeva biti završavano, kako kažu, mirnim putem. Mimo sudnica i bez tolikih izdataka.

Da li je nekome u proteklim godinama bilo mrsko da stvari usmjeri u tom pravcu ili je presudilo nedovoljno znanje, to treba da utvrde nadležni i stave tačku na nepotrebne račune koji im svako malo stižu.

Pravobranilaštvo BiH je utvrdilo prošlogodišnje stanje. Revizija je još lani dala svoj sud i stav. Na redu su poslanici da stave “pod lupu” brojeve i obavežu nadležne na bolji rad s ciljem što manje pošte ispred njihovih vrata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana