Pravda na godišnjem

Vedrana Kulaga Simić

Od završetka rata na ovom dijelu Balkana prošle su gotovo tri decenije, ali ratni korjeni još nisu do kraja sasječeni i svako malo, nažalost, pokažu svoje lice i snagu.

Iako je većina običnog naroda u zemljama koje je početkom tih nesrećnih devedesetih godina prošlog vijeka zahvatio ratni vihor željna mirnog života, sa što manje nemilih scena i tema, to jednostavno nije moguće.

Jedan od ključnih razloga za to su želje pojedinaca koji su u sprezi sa pravosudnim organima i koji žele da im te “veze” posluže da po svojom nahođenju ispisuju istoriju i kroje sudbine.

Dane Lukajić uhapšen je nedavno kada je htio da, kao i mnogo puta do tada, uđe u Hrvatsku. Posljednjeg dana juna to mu nije pošlo za rukom jer je iznenada isplivala sumnja da je kriv za ratni zločin na području Manjače. Sproveden je u istražni zatvor i tu će, prema posljednjim odlukama hrvatskih organa, ostati do kraja septembra jer je većina svjedoka na godišnjem odmoru.

Pravosudni organi u BiH, ali ni u Hrvatskoj nisu dorasli zadatku. Kada se sve sabere i oduzme na kraju je jedino jasno da ni jedni ni drugi sa ovakvim pravosuđem na sceni nećemo daleko dogurati, ali ćemo ostati u začaranom krugu još dugo.

Prosto je nevjerovatno da se kao izgovor, doduše nezvanični, za produženje pritvora koristi nedostupnost svjedoka jer je u jeku sezona ljetnih odmora.

To, možda, toliko i ne treba da čudi jer su nam pravosuđa već odavno na godišnjem odmoru. Gotovo da se i ne vraćaju jer se godinama pod tepih guraju teški predmeti ratnih zločina, a iz ladica počinju da kipe i oni malo sitniji.

I s jedne i druge strane, kao slučajno, biraju se datumi kada će se neko uhapsiti za ono ili ono iz ratnih godina, a i sam Lukajić je, eto, uhapšen kada je krenuo da oda počast Srbima koji su stradali na hrvatskom tlu.

Svako treba da odgovara za zločine koje je počinio. Ne smije da bude izuzetaka, bez obzira na čijoj je strani bio, ali ne bi trebalo ni da se presuđuje kao do sada.

Za selektivnost i želje pojedinaca koji bi da pišu istoriju po tezama iz svojih glava vrata pravosuđa moraju biti uvijek i zauvijek zatvorena, a oni koji su položili zakletvu moraju prekinuti lošu praksu i vratiti pravdu sa godišnjeg jer sat je odavno već otkucao pet do 12.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana