Pravda i Sarajevo

Goran Maunaga
Pravda i Sarajevo

Prvi put otkad je formirano za Tužilaštvo BiH može se reći da zaista pokušava da radi svoj posao profesionalno zahvaljujući tužiocu Posebnog odsjeka za ratne zločine.

Naime, tužilac tog odsjeka u petak je podigao optužnicu protiv osmorice osumnjičenih da su učestvovali u sistematskom udruženom zločinačkom poduhvatu i u ratnim zločinima počinjenim nad Srbima i Hrvatima od maja 1992. do januara 1996. godine na širem području Sarajeva, uključujući opštinu Hadžići.

Oni su osumnjičeni da su počinili ratne zločine nad zatočenicima tokom rata u BiH u logorima “Silos” u Tarčinu, u prostorijama Osnovne škole “9. maj” u Pazariću i u logoru u magacinima kasarne “Krupa” u Zoviku, sve u opštini Hadžići.

Prijeayi}i. HaPri­je tog, nedavno, tužilac istog odsjeka podigao je optužnicu protiv trojice osumnjičenih, koje, pored počinjenih ratnih zločina u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” i u Centralnom zatvoru u Sarajevu, tereti i za svjesno učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu od početka maja 1992. do kraja novembra 1992. godine.

U toj optužnici navodi se da je cilj toga bilo zarobljavanje civila srpske nacionalnosti sa područja Sarajeva i držanje zarobljenih u nehumanim uslovima u “Viktor Bubnju”.

Za Sarajevo i FBiH prvo pominjanje učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu u optužnici Tužilaštva BiH bilo je pravi šok. Sistematski udruženi zločinački poduhvat, za koji u Tužilaštvu BiH navode da je trajao od početka rata u BiH pa sve do početka 1996. godine, dakle čak i poslije zvaničnog završetka tog rata, nešto je za šta predstavnici bošnjačkog naroda nisu mogli vjerovati da će, iako je neosporno postojao, biti ikada spomenut u nekoj optužnici protiv Bošnjaka.

Jer sve vrijeme radilo se o direktom političkom i inostranom uticaju na rad bh. pravosuđa, dok su, s druge strane, zločini i udruženi zločinački poduhvati bili rezervisani isključivo za Srbe. Zatečeni, bošnjački predstavnici i optuženici za ratne zločine vjerovatno se pitaju šta se, odjednom, desilo? Pa su se, u slučaju istrage protiv generala ARBiH Atifa Dudakovića i pripadnika Petog korpusa ARBiH, okupili da daju podršku i dogovore o protestima zbog diranja “heroja odbrane od agresora”.

Ipak, ne treba preuraniti u zaključcima da je pravda spora ali dostižna. Tek treba vidjeti da li će Sud BiH prihvaćati ili odbacivati te optužnice, kao što je to nedavno uradio Kantonalni sud u Sarajevu, kada je odbacio optužnicu i oslobodio Samira Bejtića, osumnjičenog za ratne zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima na Kazanima, iako su za to postojali i svjedoci i dokazi.

O čemu god se radilo, pokušaj profesionalnog rada Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH treba pohvaliti, isto kao što treba očekivati neviđene pritiske, koji su već nesumnjivo krenuli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana