Pravaštvo ili dostojanstvo

Tvrtko Milović
Pravaštvo ili dostojanstvo

Jedini vojni podvig Blaža Kraljevića za koji se čulo u srednjoj Bosni jeste pišanje u usta dvojici zarobljenih vojnika JNA ročnika, koje su zarobili vojnici HVO-a.

Ne znam je li ovo istina, ali se savršeno uklapa u ono što danas rade sljedbenici ovog deklarisanog Ustaše - SDP i SDA. Hrvatsko cvijeće, kako im je tada tepao pokojni Blaž, danas su izrasli u prave Jorgovane, dovoljno ojačale da njihove grane mogu podnijeti teret Jerkinog bankovnog minusa, ali i dovoljno čvrste da ponesu Blažove sljedbenike HSP-ovce, do blaženih visina federalne vlasti.

Gdje je u tome narod iz kojeg je gospodin Kraljević potekao? Taj narod je na tlu, zgažen i ponižen poput JNA zarobljenika.

Tri su stvari koje lično smatram najbitnijim u životu. Treća je život sam. Druga je sloboda, a prva je dostojanstvo.

Kada je Blaž pišao u usta onim vojnicima, vjerovatno nije slutio da će isto činiti njegovo Cvijeće Hrvatima dvije decenije poslije. I to s njegovom ikonom u kancelariji.

Otimati Hrvatima pravo da biraju svoje predstavnike dokidanje je političke slobode, ali biranje da umjesto njih vladaju imbecili klase Jerko i Zvonko, gaženje je dostojanstva u punom kapacitetu.

Da bi Hrvati sačuvali vrijednost života, moraju sačuvati vrijednost slobode, a da bi sačuvali vrijednost slobode moraju sačuvati vrijednost dostojanstva. A za dostojanstvo nije skupo žrtvovati sve ostale vrijednosti.

Ovih dana na ispitu je hrvatska odlučnost. Ako sada Hrvati budu izbačeni iz demokratskog odlučivanja u BiH onda je jasno rečeno da su nepoželjni u BiH. S obzirom na to da su bh. Hrvati više puta prenijeli svoju suverenost na BiH, onda treba da je traže nazad. Hrvati kao konstitutivan narod imaju pravo da biraju svoje predstavnike u vlasti i imaju pravo da odlučuju o svojoj političkoj sudbini. Ako njihova politička volja nije izražena u tijelima federalne vlasti, onda treba da iznesu svoj suverenitet iz FBiH i prenesu ga kantonima, Republici Srpskoj, državi BiH ili Brčko distriktu... tamo gdje će njihova politička volja biti poštovana.

Gledati Jerku i Zvonku kako upravljaju političkim sudbinama, isto je poput gledanja u Blažov mlaz. Gubitak dostojanstva je jednak.

Borba za dostojanstvo mora početi već sutra, mora biti ustrajna i čvrsta, imati jasan cilj i ne biti podložna političkim pritiscima niti kompromisima. Borba mora trajati onoliko koliko traje Cvijetni aranžman. U protivnom ćemo biti ekonomski devastirani, kulturološki asimilirani, politički poništeni i ljudski popišani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana