Prava samo u teoriji

Vedrana Kulaga Simić

Svaki narod na svijetu, bez obzira na to u kojoj se zemlji nalazi, trebalo bi da uživa sva prava, pa i ona koja se tiču njegovih korijena, identiteta, tradicije, folklora…

Nažalost, kod nas se, iz godine u godinu pokazuje da je slika na terenu daleko od onoga što bi trebalo da bude.

- Odluke Ustavnog suda BiH, iz kojih se jasno vidi negativan odnos prema srpskom narodu, te razne aktivnosti zajedničkih institucija BiH i pojedinih faktora iz inostranstva, pokazuju da su politička prava srpskog naroda i dalje ugrožena. Iako za sada odbranjena, prava Srba u BiH stagniraju - naglašeno je u novom izvještaju Naprednog kluba iz Beograda, koji godinama prati položaj srpskog naroda u zemljama regiona. Pod njihovu lupu dolaze status i prava Srba u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i državama koje su i nama najbliže. Ukratko - prate stanje na dijelu našeg poluostrva gdje je Srba i najviše.

Njihov novi izvještaj pokazao je da je za Srpsku protekla godina, ali i ova, bila puna izazova - političkih, ekonomskih, demografskih i drugih, a svi su, na kraju krajeva, povezani. Godina je protekla u znaku pritisaka na RS i prije svega borbe za 9. januar kao Dan Republike iako nije bilo nikakve potrebe za tim, ako se izuzme želja za dominacijom nad Srbima i upravo rušenjem dostignutih i izvojevanih prava srpskog naroda na ovom dijelu Balkana. U Naprednom klubu upozoravaju da je RS izložena stalnim pritiscima koji idu u pravcu umanjenja njene samostalnosti i navode da je ojačao pritisak u vidu bošnjačkog nacionalizma i unitarizma.

Bošnjački političari napravili su problem tamo gdje ga nije iako je i njima samima bilo jasno da cijela galama nema nikakve veze sa obilježavanjem 9. januara. Velikodušnu pomoć u tome imali su od stranaca koji sjede i dalje u Ustavnom sudu BiH i kroje i sudbine i podjele naroda.

S druge strane, kada pričaju i traže ravnopravnost u BiH ne pominju FBiH. Nikada ne ukazuje na položaj Srba u tom dijelu BiH gdje su svedeni na statističku grešku i gdje nije sporno to što Bošnjaci zauzimaju ustavne pozicije srpskog naroda. I na to je ukazano u posljednjem izvještaju Naprednog kluba, kao i u mnogim ranijim, ali izgleda da za to niko u FBiH ne mari.

Uskraćivanje prava jednom narodu nije dobro ni za jednu zemlju, pa ni za BiH, a čim prije to svi shvate i počnu tako da se ponašaju, biće nam svima bolje. Ako ostane ovako kako sada jeste, prognoze nisu optimistične.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana