Prava i povjerenje

Vedrana Kulaga Simić

Banjaluka i okolina našli su se posljednjih dana u žiži interesovanja javnosti nakon što su na površinu isplivale informacije o prisustvu opasnog ulja u dijelu grada, sumnjivim mrljama na Vrbasu i Vrbanji i načinima na koje se o tome raspravljalo u institucijama, ali i na društvenim mrežama.

Oči brojnih građana su, s pravom, danima uprte ka nadležnim ustanovama od kojih očekuju istinu o tome da li je njihovo zdravlje ugroženo zbog svih mogućih opasnosti koje vrebaju iz navodno zagađenog zemljišta i vode.

Njihovo pravo je da znaju prave informacije u pravo vrijeme, a ne da čekaju da se prvo prošire društvenim mrežama pa da tek onda reaguju. Takav stav i takvo ponašanje najčešće dodatno samo prošire strah, opravdan, kod građana jer nije mala stvar saznati da u “komšiluku” imaju opasne materije koje mogu da dovedu do ozbiljnijih posljedica.

Za svaku osudu je ponašanje svih pojedinaca ako se pokaže da su namjerno i svjesno pokušali čak da prikriju opasnost tako što su uljem natopljeno zemljište zasuli šutom, ali i dio “premjestili” na drugu lokaciju i tako ugrozili mještane.

Rezultati analiza svih uzoraka koji su uzeti proteklih dana treba da pokažu da li je i u kolikoj mjeri zatrovano zemljište te na koji način je moguće da, u slučaju pozitivnih rezultata, potencijalna ekološka katastrofa bude sanirana. A štete u gradu već ima.

Jedna, i to nikako zanemarljiva je to što građani sve više gube povjerenje u gradske i republičke institucije i oslanjaju se na informacije koje im stižu sa društvenim mreža. A to nije dobro ni za koga.

Dužnost institucija je da, naravno, rade svoj posao i da na vrijeme upozore i obavijeste stanovnike o eventualnim opasnostima koje vrebaju iz zemlje, vode, vazduha, a ključne riječi su “na vrijeme”.

Panika, koja se nevjerovatnom brzinom širi među građanima, nikome nije potrebna. Na to treba da misle i oni koji takve i slične dezinformacije šire na društvenim mrežama, posebno kada je riječ o ispravnosti vode za piće.

Teško je povjerovati da bi nekome palo na pamet da kaže da je voda za piće, a da ona to nije. U suprotnom, za takve i slične bi bilo teško pronaći i izreći adekvatnu kaznu jer bi na kocku stavili hiljade života.

Ekološki incident u užem dijelu grada mora biti rasvijetljen do kraja i na vidjelo moraju izaći sve informacije o tome ko je odgovoran za pojavu veoma opasnih materija, ko je trebalo da reaguje, a nije, do toga ko će sve snositi odgovornost za opasnost pred kućnim pragovima i baštama.

Nadležni moraju dobro zasukati rukave jer građani imaju pravo da znaju da li žive u bezbjednom okruženju, da li piju ispravnu vodu ili beru zdrave plodove na svojim imanjima.

Situacija je veoma ozbiljna i zahtijeva ozbiljnu reakciju u pravo vrijeme da bi bilo spriječeno širenje katastrofe. U svakom pogledu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana