Pranje ruku

Milijana Latinović

Odlasci na izlete, škole u prirodi i ekskurzije za svakog đaka oduvijek su bili najljepši dio školovanja. Prijateljstva stečena u klupi postajala bi još čvršća, a na tim putovanjima, za mnoge prvim odlascima od kuće, stvaraju se i najljepše uspomene.

Ipak, ponekad se karte ne poslože baš onako kako je planirano i kako bi trebalo i zbog nečije nepažnje i nemara najljepši snovi padnu u vodu.

Posljednji takav primjer jeste iskustvo osnovaca iz Prijedora kojima su đačke uspomene na Jahorini ostale u sjenci stomačnih tegoba. Neki od njih kući su se morali vratiti ranije zbog razbolijevanja. Sve ono o čemu su sanjali, palo je u vodu. Zašto? Ko je kriv?

Za sada svi peru ruke od ovog događaja i uporno tvrde da nije do njih. A da li je zaista tako?

Roditelji su sigurni da su njihove kćerke i sinovi potpuno zdravi krenuli na Jahorinu. U turističkoj agenciji “Kompas turs” koja je prevozila djecu tvrde da su ispoštovali sve propise i da nije do njih. I u hotelu “Nebojša” u kome su djeca bila smještena uvjeravaju da su hrana i voda ispravni, da su sve ispoštovali i da nije do njih. Da li je zaista tako znaćemo čim bude završena analiza uzoraka i briseva uzetih u tom ugostiteljskom objektu. Veoma je važno da se utvrdi gdje su napravljeni propusti i da oni koji su u ovom slučaju pogriješili snose odgovornost. Ko god to bio.

Međutim, i kada “krivac” bude pronađen to neće izbrisati ružnu uspomenu sa kojom su se osnovci vratili. Nekoliko njih moralo je da zatraži pomoć ljekara i ostane koji dan na bolničkom liječenju. Ko god bio odgovoran za to što ih je snašlo, vrijeme se vratiti ne može i ti ružni događaji ne mogu da se izbrišu.

Dok se čekaju rezultati analiza roditelji traže od agencije da im vrati ukupan iznos koji su platili za školu u prirodi. Iako je situacija teška, iako samo roditelji znaju koliko je brige na njihovim leđima, iako djeca nisu 100 odsto dobila ono što su platila, nije ni normalno ni logično da im se vrati ukupan iznos i možda ipak treba stati na loptu i sačekati da analize budu završene, a onda tjerati pravdu tamo gdje se utvrdi da je došlo do pogreške.

I ko god bio kriv sigurno nije ništa uradio namjerno, jer i neka druga djeca sutra treba da putuju s tom istom agencijom u isti hotel. Najvažnije od svega jeste to da se đaci oporavljaju i da što prije zaborave ružne stvari koje su preživjeli i da se vrate u učionice sa svojim vršnjacima. Nezgode na ekskurzijama i izletima su se dešavale i ranije i sigurno ni ovo nije posljednji put. Ponekad je do đačkih nestašluka, ponekad do organizatora, ali najvažnije od svega da se sve završi dobro. Neka nova putovanja donijeće najljepše uspomene i izbrisati ružna iskustva.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana