Pozlaćene kancelarije

Vedrana Kulaga Simić

BiH ima administraciju na kojoj bi mogle da joj pozavide i daleko razvijenije i naprednije zemlje, barem po brojnosti. Za njihove potrebe bilo je, a i sada je, potrebno obezbijediti na hiljade kvadrata poslovnih i drugih prostora da bi imali gdje da ispolje svoje znanje i umijeće u raznim oblastima.

Na tom veoma važnom ispitu, ako se uzme u obzir ekonomsko-socijalno stanje u zemlji, pali su mnogi glavni ljudi raznih agencija, direkcija, kancelarija i drugih institucija koje su u proteklim godinama formirane na nivou BiH.

Bez strategija i kriterijuma redom su birali prostore za rad iz kojih direktno gledaju na gradske centralne ulice na kojima su, kako kažu pojedinci, i provodili više vremena negoli u samim, moglo bi se reći, pozlaćenim kancelarijama. Čast, naravno, izuzecima koji su otišli malo dalje od vreline centra, skrasili se u skromnim kancelarijama i opravdali platu koja im je redovno stizala na račun.

Šteta što u njima primjer kako treba da se radi nije vidjela većina čija je mjesečna kirija prelazila dvije, tri pa i više hiljada maraka ili onaj dio koji je plaćao prostore, a nije ih ni koristio.

Izdaci za zakup prostora za smještaj institucija odavno su mnogima trn u oku, a kako i ne bi bili kada godišnji računi za te namjene premašuju 19 miliona KM. Zajednička ideja da se kupe prostori za boravak i rad armije zaposlenih dobila je zeleno svjetlo Savjeta ministara, ali stvari teku sporo pa su neke od institucija morale lani da posegnu za novcem iz budžetske rezerve jer nisu preselile na predviđena mjesta u Banjaluci, Sarajevu, Mostaru i drugim gradovima.

Očekivanja su velika, a realizacija spora, što i ne treba da posebno čudi kada je u pitanju BiH.

Mnogi zakupodavci u proteklim godinama su, kako se čini, dobro zaradili po osnovu stanarine koju su im plaćali za smještaj raznih institucija na nivou BiH. Imali su sreće jer su imali prostore. To je jedino bilo bitno jer za cijenu niko, izgleda, nije ni pitao. Nije bilo bitno da li će po kvadratu plaćati deset, 15, 20, 30 ili više maraka jer će te mjesečne i godišnje račune pokriti zajednički budžet.

Nadajmo se da će ideja Savjeta ministara iz decembra 2013. godine u potpunosti zaživjeti i da će se neki oprostiti od "samačkih" soba u strogim centrima i preseliti na mjesta gdje će im komšije biti druge direkcije, agencije i institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana