Pozivi

Vedrana Kulaga Simić

BiH je zakoračila u novu izbornu godinu sa velikim teretom na leđima. Na dnevnom redu su i dalje pitanja o kojima nema saglasnosti, što i nije neka novost za ovu zemlju, ali se posljednjih mjeseci pokazuje da nema ni volje da se o njima otvoreno razgovara.

Republika Srpska je još lani, prije nego što je Valentin Incko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH koje su zabetonirale, ionako, već zategnute odnose pod ovim dijelom neba, pozivala FBiH, kao drugu stranu i partnera na razgovore. Na otvoren dijalog o otvorenim pitanjima da BiH opstane kao zemlja mira i na temeljima Dejtona koji je ujedno i njen jedini okvir. Odgovor iz bošnjačkog bloka ekspresno je stigao i glasio je, u principu, kako nema o čemu da se razgovara i pregovara, osim možda o temama koje oni guraju u prvi plan i koje uglavnom treba da prokrče put ka tome da se oni o svemu pitaju i o svemu odlučuju.

BiH ne može da funkcioniše na tim osnovama. To je svima jasno, ali uvijek ima onih koji to, ko zna zarad kojih interesa i sumanutih ideja, ignorišu i pokušavaju da, gazeći preko svega, uspostave neki novi poredak i odnos snaga u ovoj zemlji.

Republika Srpska je, kao i FBiH, međunarodno priznata kao dio BiH i time ima puno pravo da kaže šta misli o svemu i pozove drugu stranu za sto, kao što bi trebalo da čine i politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata, pod uslovom da ti pozivi budu iskreni i za dobrobit svih, a ne da posluže za dodvoravanje strancima i stvaranje privida da su oni za rješenje, a ne sukobe.

I dok je Srpska još u nekoliko navrata pozivala da se sjedne za isti sto i da sami, bez stranaca, na svom domaćem terenu pokažu svi političku volju i istrajnost da ova zemlja profunkcioniše i budu uspostavljeni daleko bolji međusobni odnosi, na stub srama i osuda stavljani su i pojedinci iz FBiH, mahom iz hrvatskog bloka, koji su ocijenili da to nije loše.

I tako prolaze dani, mjeseci. Razgovora sve tri strane nema, a teško da će ih biti na zdravim osnovama, imajući u vidu da teče izborna godina. Da će vruće političko ljeto i očigledno još vruća politička jesen svakog časa pokucati na vrata, a da treba još mnogo toga obaviti.

Jedna od stvari na listi jeste svakako držanje tenzija i podgrijavanje strasti sa ciljem osvajanja potrebnih glasova kako bi ostali na vlasti, ne mareći sa druge strane upravo za birače, odnosno narod od kojeg traže glas i na ovim izborima.

Nema logičnog objašnjenja zbog čega dio političkih predstavnika naroda u ovoj zemlji ne želi za isti stol. Nema realnog opravdanja zbog kojeg žele da se nastavi igra povuci-potegni u javnom prostoru, umjesto da, ako ništa drugo, sve što imaju kažu u lice onim drugima. Osim ako nisu kukavice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana