Poziv na mržnju sa FTV-a

Berislav Jurič, portal bitno.ba
Poziv na mržnju sa FTV-a

U gradovima naše zemlje masovno i nesmetano se okupljaju fašisti, objavila je Federalna televizija u prilogu o protestima zbog hapšenja Ratka Mladića u svom Dnevniku.

Tako se opet u javnost šalje etiketa koju je Federalna televizija odaslala i poslije gluposti balavaca na širokobriješkim tribinama.

I dok su usta moćnika, kojima ta televizija dopušta da govore, puna suživota, pomirenja i boljeg života, etikete samo produbljuju jaz među onima koji bi trebalo da budu subjekti tih ispranih fraza o zajedničkom životu.

Jer, kako će etiketirani, zaneseni pogrbljenim ratnikom i čiji će delirijum trajati do prvog Mladićevog istupa pred sudom, razmišljati o suživotu s onima koji im lijepe fašizam prije bilo kakvog suda?

Kako će "druga strana" nazvati onda bilo kakvo okupljanje za nekog bošnjačkog generala i gdje su tu promotori suživota i mira?

Otrcana je fraza da niko nije kriv dok sud to ne dokaže. Otrcana je, ali čak i za čelnika vojske, koji se 16 godina skrivao, ona vrijedi. Ratko Mladić će vjerovatno umrijeti prije "zadnje klape" suda, pa nikada neće službeno biti zločinac. A poruke o fašizmu zauvijek će ostati razdor među narodima.

Umjesto da se čestita vlastima Srbije traži se svaka mrvica kojom bi se moglo pljunuti u lice drugima među kojima ima i onih koji Mladića mrze više od Federalne televizije.

Ponavlja se kako su to mogli učiniti i ranije, pa se opet dodaje naljepnica fašizma.

Do tada se prećutkuje da su, recimo, zločini u Bugojnu čiji akteri čak slobodno šetaju i mirno sjede u državničkim foteljama mogli biti ranije riješeni.

No, televiziji je, poslije mlakih fraza o suživotu, važnije rascijepiti ionako tanke veze među narodima, i lijepiti etikete fašista kako im padne na pamet.

U svojim kancelarijama za epitete idu čak tako daleko da zbog fašizma izreknu i gluposti.

- Fašisti nisu dali mira ni mrtvima u Potočarima. Kružili su ispred Memorijalnog centra i skandirali, a žrtve su kao i 1995. sve to morale posmatrati, pročitan je nadahnuti tekst.

Žrtve su mrtve i ne mogu posmatrati, a i mi smo žrtve sve dok moramo slušati presude prije presuda, blaćenja naroda i, između mlakih oproštaja, poziv na mržnju zauvijek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana