Pozitivna lista

Dragana Orlović

Nije prošao ni čitav mjesec otkako je u Republici Srpskoj počela primjena revidirane pozitivne liste lijekova (napravljene, u to nećemo sumnjati s dobrom namjerom), a već su krenule da pljušte optužbe kako nije dobro sačinjena i kako ima mnogo propusta.

Jedni od najglasnijih su stanovnici stariji od 65 godina.

Ova grupa ljudi, i to uglavnom penzionera, svakodnevno se, naime, suočava sa neprijatnostima i to čim zakorače u apoteku. Razlog za to su dvostruko skuplji lijekovi, koje su donedavno mogli da dobiju na recept po cijeni koja im nije bila niska, ali jeste prihvatljiva.

Ipak, ono što će ih vjerovatno još neprijatnije iznenaditi, ili bolje reći naljutiti, jeste objašnjenje nadležnih zbog čega su cijene lijekova za njih "skočile". Naime, "medicinska struka je zaključila da mnogi lijekovi za pacijente starije od 65 godina nemaju nikakav ili minimalan efekat, zbog čega i nema potrebe da ih koriste!!!" A ako su oni (oni - stariji od 65 godina) ipak, eto, navikli da kupuju te lijekove, onda će lijepo tu svoju naviku morati i da plate. Neki više marku-dvije, ali mnogi i dvostruko više. U isto vrijeme isti ti lijekovi mnogo su jeftiniji za one mlađe od 65 godina, jer na njih valjda imaju efekta.

I šta na to treba da kaže jedan osamdesetogodišnji ili sedamdesetogodišnji penzioner? Da li da mirno odustane od kupovine lijekova ili da od svoje ionako mizerne penzije, posljednju marku izdvoji za neki lijek? Lijek, koji je ranije mogao sebi da nabavi za dvostruko manje novca.

Ali, vratićemo se ponovo na to šta kaže medicinska struka. Ako i jeste tačno njihovo objašnjenje, kako to da se tek odjednom saznalo da ti određeni lijekovi nemaju baš nekog efekta u određenoj dobi? Kako to da im je do sada omogućavano da te lijekove piju po nižoj cijeni? I na kraju krajeva, zašto im se onda i dalje dozvoljava da se samo ako dobro plate ili su se navikli "kljukaju" nečim bespotrebnim, ako im to nikako neće pomoći?

I oni stariji od 65 godina imaju svoja prava, baš kao i oni mlađi. O tome, prije svega, treba da se vodi računa kada se prave "pozitivne liste".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana