Požar u Sarajevu

Darko Momić

Politički funkcioneri iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu, bez razlike da li su lijeve (khm!) ili desne orijentacije, ne mogu nikako da nađu osnov da Republiku Srpsku, sa akcentom na njenu najmoćniju političku figuru Milorada Dodika, optuže da je odgovorna za klimatske promjene.

Naravno, ne treba potcjenjivati njihovu maštu, jer će vjerovatno uspjeti i to nekako da povežu. Ako ništa drugo, bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i njegov zamjenski član trenutno na mjestu predsjedavajućeg Željko Komšić uvijek mogu da zakažu fantomsku sjednicu Predsjedništva BiH na čijem dnevnom redu bi bila nekakva neobavezujuća rezolucija ­i­li deklaracija o klimatskim promjenama i da Dodikovo “nisam saglasan” sa održavanjem sjednice predstave kao “Republika Srpska se protivi globalnoj borbi protiv klimatskih promjena”.

Nije da im dajem ideju, već pokušavam da kažem da su spremni da naprave notornu glupost ili bezobraznu konstrukciju ako će im to pomoći da Republiku Srpsku prikažu u negativnom svjetlu. A kada smo se već dotakli klimatskih promjena, valja podsjetiti da su upravo iz političkog Sarajeva zakočili projekat izgradnje hidroelektrana “Buk Bijela”, “Foča” i “Paunci” koje treba da proizvode zelenu energiju i doprinesu upravo borbi protiv klimatskih promjena. Pametnom, dovoljno!

To nastojanje da po svaku cijenu Republiku Srpsku prikažu kao “tamni vilajet” postaje pomalo tragikomično, a posljednji primjer je nastojanje ministarke spoljnih poslova BiH i funkcionerke SDA Bisere Turković da na Srpsku prebaci odgovornost zato što BiH neće učestvovati na najvećem svjetskom sajmu “EKSPO 2020” u Dubaiju koji će biti održan od 1. oktobra ove do 31. marta iduće godine.

Turkovićeva je licemjerno uprla prstom u funkcionere iz Srpske kao odgovorne za to što nisu obezbijeđena sredstva za učešće BiH na toj prestižnoj svjetskoj smotri. Ona pri tome podmuklo prećutkuje da o dodjeli sredstava ne odlučuje niko iz RS, a posebno prikriva činjenicu da je upravo ona u nekoliko navrata to “sporno” pitanje skidala sa dnevnog reda Savjeta ministara BiH. Umjesto toga, ona dobija što glasne, što prećutne aplauze iz političkog Sarajeva za to što veoma perfidno lopticu i odgovornost za to prebacuje u dvorište Republike Srpske koristeći to što njeni funkcioneri ne učestvuju u radu i donošenju odluka u najvažnijim zajedničkim institucijama.

Elem, Bisera i njeni istomišljenici očigledno ne vide da tako rasplamsavaju politički požar u Sarajevu iako je jasno da bez saglasnosti iz Banjaluke ni vatra po hercegovačkim šumama ne može da se gasi. Što ne znači da je u redu što nije data ta saglasnost, ali je neophodna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana