Povratnici

Marijana Miljić Bjelovuk

Srpske povratnike u Drvaru, Grahovu i Glamoču vlasti u FBiH oduvijek su ignorisale i kada je u pitanju zdravstvo, i povratak, i infrastruktura, i sve druge oblasti života, a izgleda će tako biti nastavljeno i dalje.

Očigledno je da su nadležni u FBiH samo doprinijeli tome da Srbima povratnicima bude gore i da žive na ivici propasti, što su potvrdili u više navrata.

Samo jedan od mnogobrojnih primjera ugrožavanja osnovnih ljudskih prava srpskih povratnika jeste to što kantonalne vlasti već duže vrijeme opstruišu potpisivanje ugovora sa Kliničkim centrom Banjaluka, na osnovu kojeg bi Srbima povratnicima bilo omogućeno liječenje u najvećem gradu Srpske.

Zdravstvena zaštita je osnovno ljudsko pravo u svakoj društvenoj zajednici, osim izgleda u Federaciji, jer vlasti u ovom entitetu očigledno ne čine ništa da poboljšaju ovu oblast u povratničkim opštinama. 

Kakvu zdravstvenu zaštitu imaju Srbi povratnici u FBiH, najbolje pokazuje to da u Drvaru postoji samo Dom zdravlja koji funkcioniše kroz Službu hitne pomoći, a pokriva i kompletnu regiju Grahova u kome nema doma zdravlja.

Da i od ovoga može biti gore, pokazuje opština Glamoč u kojoj postoji samo improvizovani Dom zdravlja sa jednim ljekarom.

Upravo zbog ovog problema veliki broj Srba iz FBiH preselio se u Srpsku ili su, u suprotnom, morali da idu ljekarima u Mostar ili pak Split.

Nadležni u Srpskoj svakako su im izašli u susret pa je na sastanku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa čelnicima opština Drvar, Grahovo i Glamoč dogovoreno da će srpski povratnici uskoro moći da složenije medicinske zahvate obavljaju u Kliničkom centru Banjaluka, ravnopravno sa ostalim pacijentima iz Srpske. Predsjednik RS dao je nalog resornom ministru da sve pripremi za odluku o tome.

Vlasti u Federaciji konačno treba da se osvijeste i da, ako ne mogu da doprinosu boljem položaju srpskih povratnika, ne čine njihovu situaciju još gorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana