Povratak

Vedrana Kulaga Simić

Virus korona, koji je globalno obilježio dosadašnji dio godine, polako slabi i odlazi, nadajmo se zauvijek, a takav razvoj situacije omogućio je da se stvari lagano vraća u normalu. Da život počinje ispočetka.

Republika Srpska je na pragu da ukine vanredno stanje. Većina poslovnih subjekata je skinula katanac sa svojim vrata i krenula u novi pohod za opstanak koji neće biti nimalo lak.

Vlada Republike Srpske, u koordinaciju sa drugim partnerima, sastavila spisak mjera i pomoći kako bi održala na nogama brojne djelatnosti, ali i dalje traje, i trajaće borba svih za svako radno mjesto, poslovne partnere i na kraju izgradnju novih čvrstih temelja.

Ekonomija sada polako izbija u prvi plan. Šteta se još popisuje, a iznosi iz preliminarnih računica nisu nimalo zanemarljivi i jasno je da će još dosta mjera morati biti kreirano kako bi se privreda spasila, a to znači i da će neki morati dobro da stegnu kaiš.

BiH važi za siromašnu zemlju, ali je možda tačniji podatak da novca ima i te kako, samo nije pravedno raspoređen. I to je godinama boljka sistema u ovoj zemlji za koji uvijek postoje ekspresni odgovori da su za promjene potrebne izmjene važećih zakona i drugih akata za koje, tradicionalno, nema potrebne političke volje i saglasnosti.

U mjesecima koje su pred nama neke stvari će se morati mijenjati, ali sve su prilike da ćemo se uskoro vratiti starim problemima kojima se bavimo gotovo od nastanka ove i ovakve BiH. Jedna od prvih provjera biće budžet zajedničkih institucija za ovu godinu koji mora biti prilagođen aktuelnoj situaciju, a zatim slijede reforme, pomoć, lokalni izbori i tako dalje.

Sa odlaskom ili znatnim slabljenjem “kovida 19” na scenu će se vratiti stari, te doći i novi problemi koji će možda biti i jači jer se stari, opet zbog nemogućnosti dogovora, nisu mogli riješiti u svoje vrijeme.

Mnogim sektorima u ovoj zemlji potrebna je dobra reorganizacija i finansijska injekcija kako bi stali na noge i bili spremniji, za ne daj bože, neke nove izazove, ali i svakodnevicu. Zdravstveni sistem je na vrhu. Bolnice u Srpskoj i FBiH moraju da budu bolje opremljene jer od toga zavise mnogi životi. Potrebni su nam svi oni stručnjaci koji su proteklih godina kofere raspakovali širom Evrope pa i svijeta.

To nije posao koji se može završiti preko noći, ali se mora krenuti jer je ova pandemija izbacila na vidjelo mnoge nedostatke.

Iako se situacija polako vraća u stanje prije pojave virusa, još nije na sve stavljena tačka. I dalje moramo biti odgovorni i time zaštititi sebe i sve oko sebe te ne dozvoliti novi udar na zdravstveni sistem. Prevencija je, dakle, na nama, dok nadležni treba da ozbiljno poslože brojne stvari i da ovu zemlju konačno izvedu na pravi put.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana