Povratak otpisanih

Milijana Latinović

Privrednici iz Republike Srpske i FBiH uspjeli su da se ponovo vrate na tržište samoproglašenog Kosova koje je prije svega nekoliko mjeseci bilo izgubljeno.

Iako veoma malo, to tržište za domaća preduzeća oduvijek je bilo značajno, jer je jedno od rijetkih na kojom su ostvarivali suficit. Prije nego su se prištinske vlasti osilile i uvele takse od 100 odsto na svu robu koja dolazi iz Srbije i BiH, domaće firme plasirale su na tamošnje tržište robu u vrijednosti od oko 13 miliona na mjesečnom nivou.

Zbog interesa politike i namjere Prištine da rampom za proizvode iz Srbije i BiH natjeraju Srbiju da prizna nezavisnost Kosova privrednici su ostali kratkih rukava.  Njihovo mjesto na policama marketa zauzele su kompanije iz zemalja širom svijeta, a stanovništvo samoproglašenog Kosova ostalo je uskraćeno za kvalitetne proizvode sa obje strane Drine.

Domaće firme mjesecima su pokušavale da nađu izlaz iz takve situacije i da svoju robu usmjere ka drugim kupcima kako na kraju godine ne bi sabirali gubitke.

Politički lonac između Beograda i Prištine ključao je svakodnevno, a privreda je po svemu sudeći bila kolateralna šteta preko čijih “leđa” su se lomila koplja. Za mnoge, tržište samoproglašenog Kosova bilo je otpisano, a i oni su u pogledu plasmana proizvoda na tu teritoriju bili otpisani. Niko nije vjerovao da će takse biti ukinute, a i kada su konačno 1. aprila bezobrazno visoki nameti skinuti, stidljivim koracima domaći privrednici krenuli su tamo.

Nisu znali šta ih čeka i da li će kvalitet robe koji je oduvijek bio njihov as u rukavu imati šansu naspram nekih evropskih proizvođača. Podaci na kraju prvog polugodišta pokazuju da su se “otpisani” ipak vratili i da je za početak taj povratak ohrabrujući. Prema polugodišnjim podacima vrijednost robe plasirane na tržište samoproglašenog Kosova iznosila je 25 miliona maraka. Iako skroman iznos u odnosu na 160 miliona koliko se izvozilo godišnje prije uvođenja nameta, korak je ka boljim rezultatima na kraju godine. A biće ih sigurno.

Muke privrednika iz BiH od novembra 2018. godine do 1. aprila ove godine Evropa je nijemo posmatrala i nijednim potezom nije im pomogla. Ćutala je kao i u svim situacijama do sada, naviknuta da ne ćuti samo onda kada treba prstom pokazati na Srbiju, Srpsku, pa i BiH i istaći ih kao dežurne krivce. 

Krajnje je vrijeme da zvaničnici u BiH iz ove situacije nauče važnu lekciju, a to je da svoje brane po svaku cijenu i ne dozvole raznim mešetarima da domaće tržište zatrpavaju smećem, dok kvalitetni domaći proizvodi propadaju zbog političkih igrarija.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana