Povratak kući

Vedrana Kulaga Simić

Iako se često ističe da je razgovor najbolja opcija, čak ni to, izgleda, kada je riječ o BiH i njenim liderima, ne pije vode. Dosadašnji pregovori dokaz su za to jer rijetko su završavali nekim dogovorom, a najčešće riječima kako nema pomaka ili da su se dogovarali da će nastaviti da se dogovaraju.

 

Posljednji, briselski sastanak, na poziv čelnika evropskih institucija, je ponovo pokazao da o brojnim stvarima u ovoj zemlji nema saglasnosti, ali i da je izvjesno da o pojedinima iste vjerovatno nikada biti ni neće. Iako na dokument nije ni stavljen potpis, savršeno se dobro uklopio pred početak izborne kampanje koja je i ovaj put, kao i mnogih prethodnih, uvod u ključne izbore za budućnost ove zemlje.

Gotovo svi lideri bili su u istoj prostoriji. Vjerujući im na riječ, imali su primjedbe na prvobitno predloženu verziju teksta sporazuma. Neke su na kraju uzete u obzir, neke u startu ili nešto kasnije odbačene, ali je ono što je ostalo i usmeno prihvaćeno postalo ne izlazno rješenje, nego novo “oružje” u rukama lidera za napad na neistomišljenike.

I poslužilo je i te kako dobro. U tu svrhu. Odmah po povratku kući. Jutrom, i to uglavnom na teritoriji Republike Srpske. Predstavnici političkih partija sa sjedištem u Srpskoj ovjerili su još jednom svoje rivalstvo i to je samo dalo novi vjetar u leđa bošnjačkim političkim liderima da, kako to oni znaju, doliju ulje na te užarene međupartijske odnose.

Povratak kući je, naime, donio različita tumačenja napisanih dijelova. I dok vladajući blok tvrdi da je Srpska u Briselu izvojevala tešku, ali veoma važnu pobjedu te učvrstila svoju ustavnu poziciju u okviru dejtonske BiH, opozicioni predstavnici navode da to nije tačno jer je vlast briselskim dogovorom pristala na mnoge stvari protiv kojih je ranije bila. I upravo u tim prepucavanjima prošao je prvi dan po povratku iz prestonice EU, a u kojoj bi uskoro, prema navodima, trebalo da bude otvoreno ponovo pitanje kandidatskog statusa i za BiH, u svjetlu poljuljanih geopolitičkih karata.

O evropskom putu ove zemlje priča se dugo, dugo godina. Od zastoja, pauza i ubrzanja, do toga da nam to možda i nije najbolja opcija ako ćemo morati da se odreknemo sebe i nekih nacionalnih interesa.

Ipak, briselski sporazum, makar i nepotpisan, novi je putokaz na tom putu gdje će se od nas očekivati dosta toga i šta ćemo na kraju, kao zemlja u kojoj su dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz ostale, morati potpisati. Do tada je jedino sasvim sigurno da će svaka strana, a dosta ih u ovoj BiH, pričati ono što njima odgovara i za ciljani dio stanovništva kojem se i obraćaju, a sve to će, generalno, imati posljedice po sve. Nebitno da li na kraće ili duže staze.

Osim toga, Brisel je ponovo pokazao da je srpsko jedinstvo misaona imenica i da se uvijek nađe neko ili nešto da sruši ono sagrađenog na šta natjera velika muka. I sve su prilike da će tako biti i ubuduće, gdje god bili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana