Povratak i obnova

Željka Dobrić
Povratak i obnova

Vlasti u BiH planirale su da će se povratak okončati prvo do 2006, pa do 2010. godine, za šta je uložen silan novac, ali danas, 15 godina od kraja rata, obnovu čeka čak još 145 hiljada objekata.

Samo u posljednje tri godine BiH je za povratak izdvojila više od 150 miliona maraka, a u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH kažu da će se morati opet kreditno zadužiti da bi BiH riješila pitanje povratka i imovine koja se ne može vratiti.
Iako, ruku na srce, dosta toga jeste obnovljeno, ne možemo a da se ne upitamo kako je moguće da još 145 hiljada porodica čeka da im kuća ili stan budu obnovljeni. A sudeći prema dosadašnjoj dinamici, čekaće još deset godina.
I pored toga novac su izdvajali gradovi, kantoni, entiteti, država... Koliko je samo po završetku rata stranih donacija stiglo u BiH.
Kakvi se to objekti grade kada nisu bile dovoljne silne pare da se za 15 godina obezbijedi povratak za sve izbjegle i raseljene?
Sramota je za jedno društvo, ali ponajprije za one koji taj novac nisu usmjerili tamo gdje je trebalo, da nam danas čak 7.000 izbjeglica i raseljenih (uglavnom starijih) živi u kolektivnim centrima.
Veliki je problem i to što se i ono što se ulaže, ne ulaže ravnomjerno. Republika Srpska tako godinama ulaže mnogo više novca za povratak Hrvata i Bošnjaka u RS, nego što FBiH ulaže u povratak Srba u FBiH.
Ipak, u FBiH su bili najžešći kritičari slabog povratka i optuživali RS da ga opstruiše svaki put kada su njeni zvaničnici upozoravali da se ne mogu povećavati sredstva za povratak i tražili da se ispostavi račun kako su do sada ona potrošena.
A da se račun mora ispostaviti, jasno je svima. I to što prije, da  bi se konačno vidjelo kuda i kako dalje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana