Povoljni krediti

Marina Čigoja
Povoljni krediti

Osim svakodnevnih problema zbog sveopšte besparice, među prvima na ljestvici problema, posebno mlađih stanovnika Republike Srpske, sasvim sigurno je neriješeno stambeno pitanje.

Većina mladih uglavnom ne može ni da razmišlja o kreditu za kupovinu stana, s obzirom na to da ne ispunjavaju ni neke od osnovnih uslova koje banke traže. Siguran posao, redovna primanja, hipoteka, žiranti... samo su neki od uslova koji se moraju ispuniti da bi se uopšte počelo razmišljati o podizanju kredita i kupovini stana.

One malobrojne kojima se "sreća osmijehne", pa uspiju da ispune nimalo jednostavne zahtjeve banaka, tek po dobijanju kredita čeka ogroman posao - vraćanje zajma po "paprenim" kamatama, koje se nerijetko zbog "raznoraznih dešavanja" na svjetskom finansijskom tržištu uvećavaju.

Kamatne stope na stambene kredite u Srpskoj i BiH među najvišima su u regionu, dok su najniže u Hrvatskoj i Sloveniji. I pored toga što su varijabilne kamatne stope na stambene kredite u Evrozoni sa 4,8 odsto na početku 2009. smanjene na 4,2 odsto početkom 2010. godine, u Srpskoj se to sniženje nije osjetilo. Samo ovi prostori, izgleda, još uvijek ostaju taoci nedostatka novca i restriktivnih politika kreditiranja.

U bankama navode niz razloga zbog kojeg su kamate visoke, a neki od njih su i to što BiH, a time i RS, važi za zemlju sa visokim kreditnim rizikom, te zbog toga, snižavanje referentnih kamatnih stopa na međubankarskom tržištu novca ne utiče na domaće kamate. S druge strane, svako povećanje euribora ili libora i te kako se odražava na povećanje kamatnih stopa već odobrenih kredita. Tako u proteklom periodu nisu bili rijetki slučajevi kada su banke klijentima samo slale pismena obavještenja o promjeni, odnosno povećanju kamatnih stopa. Slična obavještenja za smanjenje su izostala. Razlog za to je jednostavan - do sniženja nije ni dolazilo.

Ove činjenice sigurno umnogome utiču na stanovnike Srpske da i prije nego što pokušaju, odustanu od podizanja kredita.

S druge strane, postavlja se pitanje zašto uprkos "ogromnom" riziku na kome uporno insistiraju i koji je glavno opravdanje za enormno visoke kamate, banke ne smanjuju plasmane? Zašto se i dalje, agresivno zadužuju u inostranstvu i unose svjež novac da bi ga plasirale na ovom "rizičnom" tržištu. Da bi trpjeli gubitke sigurno ne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana