Povoljni krediti

Marina Čigoja
Povoljni krediti

Najveća bonitetska kuća na svijetu "Dan i Bredstrit" (Dun & Bradstreet) snizila je u svom posljednjem izdanju publikacije "International Risk and Padžment Revienj", krajem prošle godine, rejting BiH sa "DB5c" na "DB6a", čime je BiH okarakterisana kao zemlja sa vrlo visokim rizikom poslovanja. Sličan rejting BiH su dodijelile i agencije "Standard and Poor's" i "Moody's".


Time je BiH svrstana u zemlje sa najnižim kreditnim rejtingom u regionu. A ovakav plasman BiH, koji u najvećoj mjeri oslikava nestabilno političko i ekonomsko stanje, znatno doprinosi rastu kamatnih stopa u zemlji i negativno utiče na odluku investitora da li će ulagati u zemlju ili ne.

Logično je da će i inostrane finansijske institucije bankama koje posluju u zemlji sa ovakvim ekonomskim stanjem odobravati kredite po dosta lošijim uslovima.

"Ceh" na kraju uvijek plaćaju "posljednji u lancu", odnosno stanovništvo i privrednici, kojima su krediti, za bilo kakvo poslovanje, i te kako potrebni.

Posmatrano iz ugla investitora i kreditora, kreditni rejting zemlje pokazuje sposobnost i spremnost zemlje da servisira svoj spoljni i unutrašnji dug, i predstavlja važan indikator za potencijalne strane investitore koji na osnovu njega dobijaju svojevrsnu sliku o stanju i perspektivama ekonomije. On utiče na odluku investitora da li da ulažu novac ovdje ili ne, i pod kojim uslovima.

Što je bolji rejting, investitori će više ulagati u tu zemlju i veća je vjerovatnoća da će zemlja doći do finansijskih sredstava.

Ipak, činjenica je da bez novca iz inostranstva, s obzirom na to da je BiH siromašna zemlja, nema ni razvoja privrede.

Iako su svi svjesni da su inostrani krediti više nego skupi, isto tako su i neophodni, te bi najbolje bilo da se poradi na tome da se ne bi "otjerali" i oni investitori koji su do sada ulagali ovdje.

Zbog toga bi svi nivoi vlasti trebalo da shvate da je lošija slika BiH u očima inostranih ulagača pogubna za domaću ekonomiju i da prionu na posao da bi se položaj ove zemlje koliko-toliko popravio. Time bi se, nadamo se, barem malo poboljšao i položaj stanovnika ove zemlje, koji u najvećoj mjeri plaćaju cijenu lošeg političkog i ekonomskog stanja u državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana