Povjerenje

Vedrana Kulaga
Povjerenje

Šta je, između ostalog, BiH? Da li je zemlja puna nepotrebnih institucija, koje enormno troše ili zemlja ljenosti njenih i onih doseljenih institucija kojima se, izgleda, dopao život u blagostanju i svim čarima koje ljenost sa sobom nosi.

Da slika o BiH bude uramljena, potrudila se agencija "Ipsos Stratedžik marketing", koja je sedam dana prikupljala mišljenja stanovnika RS o funkcionisanju ili bolje nefunkcionisanju institucija, da bi se dobio uokviren mozaik današnje BiH.

Tako su najnegativnije za svoj rad ocijenjeni visoki predstavnik, Sud i Tužilaštvo BiH, odnosno tri "svete" institucije BiH.

Stanovnici Srpske su pokazali da doseljena institucija i ove dvije "bačene s neba" nisu po njihovoj mjeri i time je "sveti bh. trio fantastiko" pao na testu provjere rada i efikasnosti onih kojima bi trebalo da služe.

Ovakav rezultat mišljenja javnog mnjenja ni ne čudi, jer visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izvještaj o svom (ne)radu krije kao zmije noge, a glavne pravosudne institucije BiH davno su pale u očima mnogih, a prvenstveno stanovnika Srpske koji godinama čekaju da počnu da rade ono za šta su stvorene.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazali su da negativno mišljenje o visokom predstavniku i OHR-u ima 62 odsto građana RS ili je bolji podatak da pozitivno mišljenje o ovoj instituciji ima svega 11 procenata stanovnika RS!

Na skali od jedan do pet, mnoge institucije su pale zahvaljujući "predanom radu", "skromnosti" i "odličnim podacima".

Radom institucija BiH zadovoljno je svega 13 procenata anketiranih u RS, a funkcionisanjem institucija BiH uopšte nije zadovoljno 32 odsto građana, a uglavnom nije zadovoljno 22 odsto.

Treba li ovome dodati da je među visokoobrazovanom populacijom u RS, njih čak 72 odsto nezadovoljno radom institucija BiH.

Za kraj, sliku institucija BiH, onakvom kakvom je stanovnici Srpske vide, najbolje prikazuje podatak da pozitivno mišljenje imaju samo o jednoj instituciji BiH. Tu čast dobila je samo Granična policija BiH, a ostale neka se dobro zapitaju, ako već ne znaju da se stide svog nerada.

Razlozi za ovakve podatke odavno su poznati.

Ovo istraživanje je pokazalo da oči stanovnika Srpske ne vide ružičastim pojedine institucije BiH, kao i one koje su se uselile u BiH i nemaju namjeru da promijene mjesto boravka.

Ljenost se, na kraju, ipak ne isplati, jer će ponovo doći dan kada će stav građana o nekome ili nečemu biti presudan za postojanje ovih mnogobrojnih "čardaka ni na nebu, ni na zemlji".


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana