Povišice i pokloni

 Marijana Miljić Bjelovuk
Povišice i pokloni

Kraj godine donosi sumiranje rezultata. Kako kod poslodavaca tako i onih koji su zaslužni što postoje i opstaju. U tom pregledu, poslodavci su obično u plusu, debelom, a radnici u minusu, koji je ove godine dodatno skliznuo iako smo mislili da ne može da ide dalje.

Gazde neće i ne žele, ni u vremenu inflacije, da daju povišicu, a da ne pominjemo da skoro niko u Srpskoj godinama nije pa tako neće ni ovog decembra obradovati radnike poklonom, kako nazivaju 13. platu.

To pravdaju time da im davanje poklona nije navika. Pa, lako se stiču navike. Uradite to ove godine i iduće i već ćete se navići. Ali, ne, ne ide to tako kod domaćih gazda, kako vole da se oslovljavaju. Ne odriču se ti koje marke u korist radnika ni po koju cijenu.

Nisu im navike pokloni, ali je i više evidentno da većina, nažalost, u ovoj krizi nije povećala platu zaposlenima ni za onaj sitni procenat. Ni to im, očito, nije navika. Svoje udobne, kožne, direktorske fotelje koriste samo za planiranje kako što više ugrabiti novca na radničkim leđima te kupiti veće sefove za lagerovanje maraka, evra i ko zna kojih još sve valuta.

Zbog takve prakse i bahaćenja gazde su dovedene u situaciju da nemaju radnika. Pa, kako će ih i imati, kada im ne daju u ovoj inflaciji ni onu sitnu povišicu. Na poklone, u ovom slučaju - 13. platu niko i ne računa. To bi bilo i previše očekivati za bilo koga ko voli da se naziva "gazdom".

Zbog takvog njihovog bahaćenja većina radničke klase živi na ivici preživljavanja i iz dana u dan traga za računicom kako preživjeti mjesec. U tome su, očito, postali eksperti, jer iz dana u dan kroje novu računicu kako kupiti hranu koja svakim danom poskupljuje od plate koja nije povećana ni za jednu marku.

U daleko boljem položaju u Srpskoj jesu oni koji rade u javnom sektoru, jer su tamo plate porasle u više navrata u toku ove godine. Isto je najavljeno i u idućoj. Oni su u petu brzinu ubacili po pitanju navika. Naravno, radnike u tom sektoru sljeduju i svi oni benefiti uz platu, od plaćenog prevoza do regresa, dok većina radničke armije u privredi i ne zna šta to znači.

Na kraju krajeva, ne trebaju radnicima pokloni. Dajte im, gazde, ono što su zaradili. Dajte zarađenu platu, prevoz i regres.... Jer to su njihova zakonom zagarantovana radnička prava. Pokloni nisu i ne trebaju im. Mada, dobro bi došli. Posebno u ovom vremenu. Ali o tome ćemo kao i do sada samo da čitamo kako se to dešava kod poslodavaca u evropskim zemljama. Naravno, oni ne žele da se nazivaju gazdama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana