Povećanjem plata do dobrih radnika

Anita Janković-Rečević

Jedan od gorućih problema gotovo svih zaposlenih u Republici Srpskoj su male plate koje iz mjeseca u mjesec liježu na njihove račune iako rade mukotrpno, nerijetko i po 10, 11 sati dnevno.

Silni pregovori sindikata, poslodavaca i vladajućih o povećanju plata nikako da daju željene rezultate. Pomaci do koji su došli za sve ove godine toliko su mali, nesigurni i zanemarljivi, baš poput prvih koraka bebe koja uči da hoda.

Takva situacija primorala je na hiljade građana da se otisnu u Sloveniju, Njemačku, Švedsku pa čak i daleku Australiju i Ameriku,  negdje gdje se njihov rad cijeni i plaća. U zemlje u kojima ne moraju strahovati da li će sa zarađenim platom uspjeti preživjeti od prvog do prvog, da li će imati dovoljno da otješnjale dječije cipelice zamjene novim, ili obraduju sebe nekom dugo željenom knjigom.

Ti vrijedni ljudi svojim radom sada gomilaju bogatstvo inostranim poslodavcima i jačaju ekonomiju drugim zemalja, a sve su to mogli i ovdje da je bilo više sluha i razumijevanja domaćih privrednika, koji kao da su se čitav život školovali za osmišljavanje metoda uz pomoć kojih će izrabljivati radnike za što nižu platu. Mnogi od njih zbog takvog ponašanja sada trpe posljedice pa usljed manjka radne snage otkazuju poslove.

Međutim, da dobrog i kvalitetnog radnika nema bez dobre plate shvatili su u obućarskoj industriji. Vlasnici i direktori firmi za proizvodnju cipela odlučili su da promijene poslovnu politiku i podignu platu. Razlog za takav korak je veći obim posla ali i strah od dodatnog gubitka radnika. Njihovim primjerom trebalo bi da se vode i svi ostali koji ne žele da njihove hale i poslovnice u skorijoj budućnosti zjape prazne.

Ako ne posegnu za tim, moraju biti svjesni da će onih koji pristaju da budu izrabljivani za malu platu svakim danom biti sve manje, s obzirom  na to da zemlje iz regiona vape za radnom snagom, posebno Njemačka koja planira svoje granice otvoriti širom za građane BiH. 

Priča poslodavaca da nemaju para, da im povećanje plata ne dozvoljavaju nameti i privredni ambijent, postala je isprazna. Ako nemaju novca kako onda šire proizvodnju, gomilaju skupocjene automobile u voznim parkovima i stanove na egzotičnim destinacijama.

Krajnje je vrijeme da svi poslodavci razmisle i povećaju plate svojim zaposlenim jer će samo tako dobiti kvalitetnije i produktivnije radnike koji će s osmijehom obavljati radne zadatke. To treba  da urade na način da se odreknu dijela svog profita, a ne da čekaju od nadležnih da smanje namete. Na kraju krajeva, ne može Republika krpiti svaku rupu kroz koju propuh zaduva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana