Povećanje plata

Dragana Orlović

U vrijeme kada cijene bombastično rastu, a računi nemilosrdno stižu, mnogim domaćinstvima sve je teže preživjeti.

 

Četvoročlana porodica u Republici Srpskoj za ishranu mjesečno potroši više od polovine kućnog budžeta i prema udjelu ovih troškova nalazimo se u samom vrhu u odnosu na mnoge evropske zemlje.

Tako, na primjer, jedna porodica u Sloveniji za hranu izdvaja 14,6 odsto budžeta, dok je u Evropskoj uniji taj procenat svega 14,2.

Ovi pokazatelji i više nego dovoljno govore o našem životnom standardu, gdje veliki broj domaćinstava radi samo da bi nekako preživio, jer zahvaljujući stalnim poskupljenjima sastaviti kraj s krajem postalo je pravo umijeće.

Talas poskupljenja ove godine nije zaobišao gotovo nijedan proizvod. Od goriva, preko tehničke robe i građevinskog materijala, pa sve do osnovnih životnih namirnica, čije su prosječne cijene za posljednjih pet godina drastično skočile.

Hrana je prioritet u mnogim kućnim budžetima, a dobar dio namirnica sve bliži luksuzu, posebno gdje su niska primanja i minimalac.

Ta domaćinstva su već odavno morala prestrukturisati svoju  potrošnju i kvalitetnu hranu zamijeniti onom jeftinijom.

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS upravo se i vodila rasprava o povećanju najniže plate u Republici Srpskoj.

Sindikalci traže da njen iznos bude 750 maraka, jer bi na taj način porodice sa najnižim primanjima uspjele da pokriju potrošačku korpu.

Za poslodavce to nije prihvatljivo, pa je sada na Vladi Republike Srpske da u skladu sa zakonom utvrdi iznos najniže plate za 2022. godinu.

S ciljem rasterećenja privrede i stvaranja uslova za povećanje plata radnicima, poslodavci i Vlada ranije su dogovorili i smanjenje zbirne poreske stope sa sadašnjih 32,8 na 31 odsto, a na osnovu čega bi plate radnicima od 1. februara trebalo da budu povećane.

Da se plate moraju korigovati, poručio je i premijer. Privrednici kojima je stalo da naprave proizvod moraju preusmjeriti na plate radnika sredstva kojih se Srpska odrekla upravo kroz promjene Zakona o radu i obračun ličnih primanja sa neta na bruto. Hoće li, na koji način i koliko, sve to biti ispoštovano, ostaje da se vidi. +++

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana