Potrošačka staza

Vedrana Kulaga Simić

Zajedničke institucije na nivou BiH ili bolje rečeno oni koji u njima sjede i zarađuju i eto, usput, nešto urade, ni lani nas nisu iznenadili, pa su, uprkos brojnim smjernicama za pravi put nastavili da se kreću dobro utabanom potrošačkom stazom.

Ovim je, većina njih, po ko zna koji put, pokazala da je razlog za njihovo postojanje samo trošenje, trošenje i trošenje, kao i da imaju malo volje da svoju finansijsku disciplinu dovedu u red.

Da predstavnici vlasti BiH vode više računa o svemu nego o tome u kakvom im se socijalnom i ekonomskom stanju nalazi zemlja i velika većina njenih građana, još jednom je pokazao revizorski izvještaj budžeta institucija BiH.

Trošilo se nemilice, kao i proteklih godina, a da bi se što bolje predstavili kod nas i u "bijelom svijetu", čelnici nekih institucija ponovo su se častili najskupljim automobilima i mobilnim telefonima.

Rukovodeći se po principu "kad može on, mogu i ja", za onima na "višim" funkcijama nisu zaostajali ni oni na "nižim", pa su skupocjene stvari, zbog imidža i prestiža, kupovali skoro svi. Gdje god se moglo i koliko se moglo, nije se štedjelo. Milioni maraka tako su potrošeni na "luksuziranje".

Nekima, izgleda, još nije jasno da moraju "stegnuti kaiš" i da (kakvi god da su) akta, pravilnici i zaključci treba da se poštuju.

Svih ovih godina se pokazalo da zaposleni u institucijama na nivou BiH imaju "velike apetite" kada su u pitanju telefoni, automobili i mnoge druge stvari, što (naravno) nije dobilo zeleno svjetlo od revizora. To se pokazalo i u posljednjem izvještaju o izvršenju budžeta i finansijskoj disciplini institucija na nivou BiH, koji je, ponovo, ukazao na nedostatak potrebnih pravila, nepoštovanje onih postojećih i na, kako su to nazvali, "domino efekat", koji ruši odgovornost, disciplinu u javnom sektoru.

Budžetski novac nije za bacanje, i to svima treba da bude jasno, a prije svih, čelnicima mnogih institucija na zajedničkom nivou. Stvari se moraju postaviti na svoje mjesto, što nadležni godinama izbjegavaju.

Do finansijske discipline vodi jedan put, a ako oni koji nemilice troše pare ne znaju koji je to, neka upale navigaciju. Vjerujem da ih njihovi "ljubimci na četiri točka" imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana