Potrošačka korpa poluprazna

Milijana Latinović

Posljednji podaci koje je objavila Agencija za statistiku EU (Evrostat) prema kojima je kupovna moć stanovništva BiH više nego dvostruko manja od prosjeka EU, potvrdili su ono što svi odavno znamo, a to je da većina stanovnika ove zemlje jedva sastavlja kraj s krajem.

Činjenica da je potrošačka korpa stanovnika BiH dopola prazna svrstala nas je među najsiromašnije u Evropi. Ako će nam biti lakše, na evropskom začelju društvo nam prave još Makedonci i Albanci.

Da je mjesto na evropskom začelju rezervisano za BiH, nimalo ne čudi jer je gorući problem njenih stanovnika da li će uopšte primiti platu, a ne gdje, kako i koliko da potroše.

Većina će potvrditi da je sića za koju rade potrošena i prije nego što legne na bankovni račun, jer kako da potroše mnogo kad rade za minimalac.

Koliko je život stanovnika BiH težak najbolje govori činjenica da se zadužuju do granice izdržljivosti, uzimajući kredite za zimnicu, udžbenike, slave, svadbe i sahrane.

O kupovini stana, automobila ili krstarenju do neke daleke egzotične destinacije i ne razmišljamo, jer se svaki dan odavno svodi samo na puko preživljavanje.

O krivcima za poražavajuće stanje suvišno je i govoriti. Ogroman je broj nezaposlenih koji nemaju nikakva primanja ili se nalaze u sferi sive ekonomije. Veliki broj javnih preduzeća je privatizovan, pa i oni koji imaju posao muku muče da prežive do prvog u mjesecu.

Plate su male, radnicima se ne uplaćuju doprinosi, što nas krupnim korakom vodi ka ivici opstanka zdravstvenog i penzijskog fonda.

I tako se iz dana u dan vrtimo ukrug.

Predstavnici radnika i potrošača tvrde da napretka nema bez jačanja privrede i poštovanja zakona, te da je krajnje vrijeme da se u BiH prestane krasti.

Kontrolni organi moraju početi pošteno da rade svoj posao, a nadležni da stvore povoljnije uslove za razvoj privrede, zahvaljujući čemu će doći do otvaranja radnih mjesta. Samo na taj način liste čekanja na zavodima za zapošljavanje biće manje, a u potrošačkoj korpi običnih radnika u BiH naći će se poneki proizvod više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana