Potraživanja

Tanja Šikanjić
Potraživanja

I pored toga što su domaći preduzetnici suočeni sa sve lošijim prilikama na tržištu, jakom konkurencijom preduzeća iz inostranstva, te sve rigoroznijim poreskim obavezama, iz dana u dan im se povećavaju i potraživanja, koja nisu u mogućnosti da naplate.

Kratkoročna potraživanja 1.600 preduzeća u RS samo u prvoj polovini ove godine povećana su za milijardu maraka, što je 20 odsto više nego u prošloj godini.

Ovakvo stanje, bez sumnje, dovodi u pitanje poslovanje, pa i sam opstanak preduzeća u Srpskoj, koje zbog toga ne mogu da izmiruju svoje obaveze, kako prema radnicima, tako i prema drugim preduzećima i samoj RS.

S obzirom na to da nemogućnost naplate potraživanja jednog subjekta stvara dodatne dugove prema drugim preduzećima, kojim će zbog toga takođe kasniti naplata potraživanja, domaća privreda ima problema da zadrži likvidnost.

Činjenica da je 9.400 preduzeća u RS prošle godine potraživalo 3,8 milijardi maraka pokazuje da polako, ali sigurno, postajemo društvo u kojem je "svako svakome dužan".

Ovaj scenario znači da firma ne plaća ili svoje radnike ili svoje dobavljače ili ni jedne ni druge. S obzirom na to da dugoročno stanje nelikvidnosti firmu neminovno tjera u stečaj, postavlja se pitanje - kako izaći iz ovog začaranog kruga?

Jedan od načina naplate potraživanja, koji je od ključne važnosti za sva preduzeća, a posebno za male privrednike, jeste putem suda, međutim, imajući u vidu koliko taj proces traje, jasno je da bi mnogi prije napustili biznis nego dočekali da naplate svoja potraživanja.

Ovaj problem je već godinama prisutan u RS, a situacija postaje sve gora, zbog toga što su iz godine u godinu domaća preduzeća suočena sa izazovima sa kojima se očigledno vrlo teško nose.

Turbulencije na svjetskim tržištima, otežani uslovi poslovanja, nelojalna konkurencija iz okolnih zemalja, neće popraviti situaciju. Ali će razabrati zrno od kukolja, pokazaće ko je sposoban da vodi biznis, a ko ne bi ni u kojem slučaju trebalo da se nalazi u registru privrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana