Potraživanja

Ma­ri­na Čigoja

Ogroman iznos kredita koje banke ne mogu da naplate dokaz je da ni u finansijskom sektoru RS ne "cvjetaju ruže" i da bi, ukoliko se problemi u realnom sektoru ne počnu rješavati, u narednom periodu moglo da dođe do ozbiljnih problema i u bankarskom sistemu koji je proteklih godina odolijevao udarima krize.

Zvanična statistika kaže da su dospjela potraživanja banaka u Srpskoj za samo šest mjeseci povećana za skoro 100 miliona maraka. Iznos koji su banke plasirale i sada ne mogu da naplate premašio je vrtoglavih pola milijarde maraka. Posebno je alarmantan rast potraživanja od privatnih preduzeća. Učešće dospjelih u ukupnim potraživanjima ovog sektora iznosi 16,31 odsto i konstantno je u porastu, a u odnosu na 2012. povećano je za čak pet odsto.

Sigurno je da su na drastično pogoršanje naplate u ovoj godini dobrim dijelom uticale i nepogode koje su zahvatile veliki dio privrede. Jasno je da preduzeća koja su pretrpjela štetu nisu mogla na vrijeme da izmiruju obaveze i da je to jedan od razloga ovolikog skoka potraživanja. Ali, to svakako nije jedini i ključni razlog. Trend povećanja neizmirenih obaveza postojao je i prije poplava, a osnovni razlog je hronična nelikvidnost privrede na koju privrednici već godinama upozoravaju, a na čijem se rješavanju nedovoljno radi. Ukupna loša ekonomska situacija u zemlji očito uzima danak. Ono što takođe brine je i činjenica da se broj nezaposlenih u BiH povećava što bi moglo da nagovijesti i značajnije probleme pri otplati kredita u sektoru stanovništva, koji za razliku od privrede, još uvijek ima dosta manje učešće dospjelih potraživanja u ukupnim kreditima. Sigurno je da se, ukoliko u narednom periodu bude otpuštanja radnika ili smanjenja plata, mogu očekivati i veći problemi u naplati kredita od građana.

Jasno je da su problemi veliki i da se vlast sa njima ozbiljno mora pozabaviti. Ogroman broj preduzeća ne samo u RS, već i u BiH godinama se bori sa problemom nelikvidnosti, a čini se da se u tom začaranom krugu svaki dan okreće sve više firmi. Iako u nadležnim institucijama uvjeravaju da je bankarski sektor likvidan, pitanje je i koliko će to tako još biti s obzirom na to da se profitaliblnost iz godine u godinu smanjuje, a potraživanja i nekvalitetni krediti povećavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana