Potraživanja

Ma­ri­na Čigoja

Podatak da banke u Republici Srpskoj trenutno potražuju više od 340 miliona maraka po odobrenim kreditima samo je još jedan u nizu pokazatelja u kakvim se problemima nalazi domaća privreda, a s njom i građani ove zemlje.

Dospjela potraživanja za samo šest mjeseci ove godine povećana su za čak 23 odsto u odnosu na kraj prošle godine. Učešće potraživanja u ukupnim kreditima povećano je za 1,1 odsto u odnosu na kraj 2011. godine, a od ukupnog iznosa dospjelih potraživanja, oko 91 odsto su potraživanja sa kašnjenjem dužim od 30 dana.

Ovaj problem nikako ne bi trebalo olako shvatati, s obzirom na to da su i najmanja kašnjenja u naplati potraživanja jedan od najranijih pokazatelja da tu postoje određeni problemi.

Nenaplaćena potraživanja bilježe rast kako u sektoru privrede, tako i kod stanovništva, što je još jedan razlog više za banke da povedu računa prilikom odobravanja kredita, ali to istovremeno govori i o nezavidnoj situaciji u kojoj se privreda i stanovništvo nalaze.

U Agenciji za bankarstvo RS ističu da nivo dospjelih potraživanja, posebno u realnom sektoru, ukazuje na to da je neophodno raditi kvalitetnije analize kreditne sposobnosti klijenata pri odobravanju kredita i redovno pratiti servisiranje kredita, kako bi se smanjila izloženost kreditnom riziku.

Mnogo veći problem je činjenica da je ogroman broj preduzeća u Srpskoj suočen sa nelikvidnošću i da za taj problem još niko nije predložio bilo kakvo rješenje.

Oživljavanje privrede na bilo koji način prijeko je potrebno.

S obzirom na to da ni preduzeća jedna od drugih ne mogu da naplate svoja potraživanja, dolazimo u jedan začarani krug gdje svako svakom duguje. A u takvim prilikama i najvispreniji preduzetnici teško se mogu snaći.

Naprotiv. Vrlo je vjerovatno da nas u idućem periodu očekuje i dalje povećanje potraživanja ako se nešto konkretno ne preduzme, bilo na privlačenju stranih investitora koji će donijeti svjež novac, bilo na neki drugi način.

++++++++++++++++++++++++++++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana