Potpis za bolje sutra

Vedrana Kulaga Simić

Svako od nas zna ili je, nažalost, poznavao nekoga koga život nije mazio i kome je sudbina namijenila borbu sa zloćudnim tumorima. Neki su iz tih borbi izlazili kao pobjednici, a drugi ostali upamćeni po mukotrpnoj bici do samog kraja.

 

Svako od nas je, barem jednom, čuo kroz kakve muke prolaze mnoge današnje žene u želji da se ostvare u ulozi majke -  da donosu novu radost i osmijeh na ovaj svijet koji se uveliko na mnogim adresama, među kojima je i ova naša, bori sa bijelom kugom.

Svako od nas je, barem jednom, gledao kako se roditelji bore za živote onih kojima su život i podarili i kako su spremni da za njihovo izlječenje daju i ono što nemaju. Samo da ponovo vide osmijeh i sreću na licima mališana, da ih otrgnu iz bolničkih kreveta i odvedu u topli dom.

U Republici Srpskoj je, nažalost, sve više navedenih primjera. Iz godine u godinu raste broj oboljelih od karcinoma. Iz godine u godinu sve je više  žena koje teško uspijevaju da, bez pomagala, iznesu trudnoću do kraja, a gotovo svaki dan možemo čuti da je neki mališan odveden u bolnicu i da tu mora i da ostane. A sa njim i nježna majčina ili očeva ruka.

Svaka od tih borbi je sizifovska i zahtijeva nadljudske napore da bi, ipak, kraj bio srećan, a sva pomoć je dobrodošla. Ma kolika i kakva ona bila.

U tom pravcu ide inicijativa koju su nadležnima u Republici Srpskoj već dostavili iz Konfederacije sindikata koji su podvukli da je potrebno da bude izmijenjen zakon o zdravstvenom osiguranju da bi radnici koji dođu u te teške situacije i budu primorani da otvore bolovanje mogli da za to vrijeme primaju punu platu, a ne umanjenu što je sada slučaj.

Prozvani moraju pronaći način da inicijativa što prije preraste u djelo jer nema ni govora da smije ostati samo mrtvo slovo na papiru. Jasno je da se neke stvari ne mogu promijeniti preko noći, ali je još jasnije da se mogu uzeti u razmatranje kako bi se što prije došlo do načina kako da zaživi. Posebno kada je riječ o situacijama u kojima često sekunde ponekad igraju ključnu ulogu. Previše novca u Republici Srpskoj i generalno u BiH je uzalud bačeno na ko zna kakve sve stvari. Previše novca je dato pojedincima koji ništa ne rade. Previše novca je “nestalo” dok se kukalo da se nema novca.

Brojni zvaničnici u Republici Srpskoj posljednjih mjeseci naglašavaju da su odlučni da promijene određene pristupe i da, između ostalog, ozbiljno krenu u borbu sa demografskim promjenama jer je situacija alarmantna.

Vremena za gubljenje više nema. Društvo i političari se moraju pokazati na djelu i svojim potpisom pokazati da im je stalo do građana, da će dati sve od sebe da se dobre i korisne ideje usvoje.

Novca, očigledno, ima. Samo ga je potrebno pravilno rasporediti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana