Potopljena preduzeća

Ma­ri­na Čigoja

Mnogi se, nema sumnje, još sjećaju jezivih slika iz maja prošle godine, kada su mnogi gradovi BiH izgledali kao jezera. Izgledalo je da se od tog udara prirode nikada nećemo oporaviti. Danas, deset mjeseci kasnije, ljudi i privrednici su se, koliko-toliko vratili svakodnevnom životu.

Međutim, problema je opet mnogo. Ostali su neriješeni problemi još iz prošle godine, a na njih su se nakalemili i neki novi.

Privrednici koji su pretrpjeli veliku štetu u poplavama ostali su bez bilo kakve pomoći. Iako su više puta najavljivani, vaučeri firmama još nisu podijeljeni. S druge strane, iako su i sami poplavljeni, privrednici kao i ogroman broj radnika, svaki mjesec izdvajaju određen iznos za Fond solidarnosti, koji je osnovan upravo s ciljem da se pomogne onima koji su pretrpjeli štetu. S pravom su privrednici digli glas. Pretrpjeli su ogromnu štetu, ništa nisu dobili, a pored toga ispostavljaju im se dodatni računi. Nije riječ samo o doprinosu. Privrednicima je račun ispostavljen i za odvoz smeća koje su imali nakon poplava, problem knjiženja zaliha koje su uništene u poplavi takođe nije riješen, a neke opštine nisu ih oslobodile ni poreza na nepokretnosti.

Mnogo neriješenih pitanja očigledno je ostalo nakon poplava. Može se zaključiti da je i ovog puta značajnija podrška vlasti izostala. Podrška privredi, koje su puna usta i onima na vlasti, i onima u opoziciji, posebno pred izbore, očigledno u praksi izostaje. Ali, s obzirom na to da je prošla skoro godina od te katastrofe koja nas je zadesila, možda je vrijeme da se svi u BiH ozbiljnije posvete ovom pitanju.

Ako im se već ne može pomoći tako što će im šteta biti nadoknađena, makar u određenom procentu, ne treba ih ni zatrpavati novim obavezama.

Ako već poplave nismo mogli izbjeći, propast firmi koje su tada oštećene sigurno možemo, samo je potrebno da svi, od onih najnižih, pa do najviših nivoa vlasti u RS i BiH pokažu više sluha i razumijevanja, a ne da to, kao i do sada, uglavnom ostane na riječima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana