Potopljena poljoprivreda

Marijana Miljić Bjelovuk

Poljoprivrednici u BiH prepušteni su sami sebi. Bore se da sačuvaju koliko-toliko ono što je ostalo od poljoprivrede, ako se to što je ostalo uopšte može nazvati tako.

I dok se oni bore, nadležne institucije ne čine ništa. Ama baš ništa. Njihove apele godinama čuju, dolaze do njih, ali se tu i zaustavljaju. Ignorišu poljoprivrednike, ali i sve one koji traže pomoć i bolje sutra.

Zbog takve njihove politike građani kupuju proizvode sumnjivog porijekla koji stižu iz ko zna kojih zemalja i preko kojih sve kanala.

Da je tako, pokazuje i analiza o spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH sa inostranstvom za proteklih pet godina, u kojoj je navedeno da deficit nikako ne pada ispod dvije milijarde maraka.

Sama ta brojka govori koliko u ishrani koristimo uvozne proizvode, dok domaći nestaju sa rafova.

Takvu sliku možemo pronaći u svakoj prodavnici, tržnom centru, pa i kiosku. Rijetko da možemo pronaći ono što potiče sa domaćeg tržišta, a još rjeđe ćemo moći pronaći, izgleda, u skorijoj budućnosti.

To samo po sebi govori koliko institucije brinu o domaćoj proizvodnji. Oni, izgleda, samo vode politiku o svojim dubokim džepovima koje pune ti isti stanovnici i proizvođači. To decenijama ovjeravaju i pokazuju.

Ako već ne znaju šta i kako da urade da zaštite domaće stanovništvo i proizvodnju, neka rješenja prepišu iz drugih zemalja, kao i za sve ostale probleme. Tim prepisivanjem treba da pokušaju domaću proizvodnju dići iz pepela i da ona krene na put oporavka.

Ali, čisto sumnjamo da će dobra rješenja prepisati. Tome poljoprivrednici i stanovnici mogu samo da se nadaju, bar su tako pokazali svojom dosadašnjom politikom.

Prije će donijeti neke druge sporazume, koji će potopiti i ono malo poljoprivrede što je ostalo i poslati je u istoriju.

Upravo te institucije najbolje znaju zašto su sela u BiH pusta i izumiru, zašto na rafama nemamo domaće, zašto je stanovništvo sve bolesnije…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana