"Potop" poljoprivrede

Ma­ri­na Čigoja

Izuzetno loše vremenske prilike za ovo doba godine donijele su nove nevolje poljoprivrednicima u Republici Srpskoj, koji veća sada procjenjuju da bi ovogodišnji rod mogao biti prepolovljen!

Očigledno je da već nekoliko godina vremenske prilike ne idu na ruku poljoprivrednicima zbog čega tonu u sve dublju i dublju dubiozu.

Iako su se ratari ponadali da će, zbog određenih olakšica koje im je omogućila Vlada RS, ove godine situacija biti bolja nego prethodnih, kada su usjevi stradali kako zbog previsokih temperatura, tako i zbog poplava koje su zadesile pojedina područja Srpske, od toga, kako sada stvari stoje, neće biti ništa.

Činjenica je da je ove godine sjetvu u izvjesnoj mjeri olakšala pomoć Vlade RS, koja je izmirila 28 miliona maraka subvencija koje se odnose na dug za prošlu godinu, te obezbijedila regresirani plavi dizel za koji su se ratari prethodnih godina bezuspješno borili i da je izgledalo da će ratari imati koliko - toliko bolje uslove za rad.

Međutim, taman kada su uložili trud, rad, te kupili repromaterijal koji je ove godine bio skuplji i do 30 odsto u odnosu godinu ranije, uslijedile su niske temperature i grad koji je za sobom ostavio polomljene stabljike usjeva i opustošene oranice.

Jasno je da situacija na terenu nije nimalo ružičasta, i da upravo zbog vremenskih (ne)prilika ne treba isključiti mogućnost raznih poskupljenja.

To je svakako nešto što ne ide naruku nikome u RS i zbog toga se moraju pronaći adekvatni načini da se šteta koliko je to moguće nadoknadi i da stanovnici Srpske, ali i poljoprivrednici koji jedva spajaju kraj sa krajem ne prožive još snažniju oluju.

Činjenica je da je Vlada RS u prethodnom periodu nastojala da iznađe način da pomogne poljoprivrednicima, a vjerujemo da će u tom pravcu nastaviti i u budućnosti, jer je očigledno da ratari bez pomoći države neće uspjeti da prebrode probleme sa kojima se suočavaju.

Kolike će zaista posljedice loše biti vidjećemo uskoro, a ono što je već izvjesno jeste da nas očekuju paprene cijene voća i povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana