Potkopavanje Dejtona

Perica Pećanac
Potkopavanje Dejtona

Zapad i lideri u Sarajevu definitivno će potkopati Dejtonski sporazum, ocjena je analize kanadskog Centra za istraživanje globalizacije "Global risrč".

U analizi se ističe da će se "situacija u BiH zaoštriti čim Republika Srpska održi referendum o svom ustavnom statusu, čiji je cilj da se upravo tim liderima iz Sarajeva i zapadnim zemljama ne dozvoli da ukinu RS", a "Global risrč" ne isključuje ni vojnu kampanju protiv Banje Luke, podsjećajući na izjavu odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića o presijecanju koridora u Posavini.

Ako laički posmatramo ovu analizu, priče o novim, pogotovo oružanim sukobima u BiH, već su odavno ispričane i od njih nema ništa, jer je "BiH na evroatlantskom putu i pred vratima Evropske unije"...

Međutim, kada jedan međunarodni istraživački centar donese te zaključke, treba staviti prst na čelo i zapitati se da li je sve baš tako idilično kako se stanovnicima Republike Srpske i BiH svakodnevno plasira?

Zabrinjava činjenica da su lideri iz Sarajeva očigledno spremni na sve, čak i na to da pogaze Dejtonski mirovni sporazum. Angažujući Mesića, koji je na kraju svoje političke karijere Srbe, ali i Hrvate, u BiH ubjeđivao da im je "Sarajevo glavni grad u kojem trebaju da se osjećaju kao kod svoje kuće", sarajevski politički lideri pokušavaju da njegovom igrom odreknu Srbe od svojih ovlašćenja predviđenih Dejtonom.

Tu igru očigledno igra i dio međunarodne zajednice, pa "Global risrč" upozorava da bi iz tog razloga "Moskva trebalo da razmotri svoju politiku na Balkanu i da ruske diplomate ne treba više da posmatraju Dejtonski sporazum kao preslab da izdrži političke napade".

Temelji Dejtona čvrsti su i stabilni koliko narodi u BiH to žele. Problem je što bošnjački politički lideri iz Sarajeva žele po svaku cijenu da obore stubove, kako bi se sve srušilo na leđa srpskog i hrvatskog naroda.

Zbog toga se i digla tolika prašina oko Zakona o referendumu RS, koji je u skladu sa Dejtonskim sporazumom, ustavnim nadležnostima Srpske i, kao demokratsko sredstvo, usklađen sa najvišim standardima evropskog zakonodavstva.

Jer, pokušavajući da ponište ovaj zakon, bošnjački političari, potpomognuti dijelom međunarodne zajednice, na taj način žele da ponište osnovne odredbe Dejtona, a samim tim i sporazum.

+++++++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana