Potjernice

Goran Maunaga
Potjernice

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović u svom najsvježijem primjeru samovolje, u slučaju "potjernice i Dobrovoljačka", uspio je opet da prevari nekoliko institucija, a da i dalje ostane na funkciji.

Ovog puta na udaru njegovog soliranja, koje ima sva obilježja otuđenog centra moći, našli su se Interpol Beograd, Savjet ministara BiH, pa i centrala Interpola u Lionu.

Naravno, najstrašnije je to što su, bar za sada, prevarene stotine ubijenih, pretučenih i zarobljenih vojnika tog maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Dakle, žrtve i njihove porodice. Jer niko od počinilaca tog zločina još uvijek nije procesuiran, a jedini pokušaj Specijalnog tužilaštva za ratne zločine Srbije i Interpola Beograd da se dođe do krvnika, počinilaca i naredbodavaca tog zločina, spriječio je Sadović.

Kako? Tako što je, prvo, stopirao postupanje po potjernicama koje su iz Interpola Beograd stigle u Interpol Sarajevo.

Zatim je bez znanja Savjeta ministara BiH i predsjedavajućeg te institucije otišao u centralu Interpola u Lionu tražeći da se stopiraju raspisane potjernice. Tvrdio je da su one "raspisane iz političkih razloga". Nikome nije objasnio otkud mu ta saznanja, a kamoli da je i pokušao da to dokaže.

Vjerujući da se radi o predstavniku BiH koji iznosi stavove države i njenih institucija, direktor Interpola Lion Ronald Noble naređuje stopiranje potjernica i njihovu provjeru.

Radi se o svojevrsnom presedanu, jer se do sada ništa slično u regionu nije desilo kada su, u vezi sa ratnim zločinima, potjernice raspisivali Interpol Sarajevo i Interpol Zagreb. Oni za kojima su one raspisivane su privođeni, ispitivani i po mogućnosti isporučivani zemlji moliteljici. Osim, evo, u ovom slučaju.

"Slučaj Dobrovoljačka" odslikava stvarni karakter rata u BiH, jasno govori bar tri stvari: da je u BiH vođen klasični građanski rat, da nije bilo nikakve agresije na BiH i da su prve zločine u BiH naredili i počinili politički i vojni vrh tadašnje RBiH.

Zato je s debelim razlogom onako oštro reagovao direktor Interpola Beograd Miloš Oparnica u pismu upućenom Nobleu. Rekao je da je u stopiranju potjernica primijenjena selektivnost i voluntarizam, a da je Nobleova interpretacija o nadležnosti Haškog tribunala laž i nonsens.

Ako Parlament BiH i Savjet ministara BiH ne pokrenu pitanje odgovornosti Sadovića i ne djeluju na zakonski i institucionalan način prema Interpolu u Lionu, onda se te institucije više i ne mogu zvati zajedničkim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana