Potjernice za Dobrovoljačku

Željka Bašić
Potjernice za Dobrovoljačku

Obustavom potjernica koje je Interpol Beograd raspisao za osumnjičenima za ratni zločin u Dobrovoljačkoj, Generalni sekretarijat Interpola u Lionu zvanično je potvrdio tvrdnju direktora Interpola Beograd Miloša Oparnice da u svom radu primjenjuje selektivnost i voluntarizam.

Sada je sasvim jasno da se i međunarodna bezbjednosna agencija počela rukovoditi politikom, očigledno prihvativši sugestiju ministra bezbjednosti BiH Tarika Sadovića da ne dođe do raspisivanja "crvenih potjernica" za državljanima BiH osumnjičenim za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu s početka rata. To je jedinstven slučaj u praksi Interpola.

Apsurdno je, da se na Interpolovim potjernicama nalaze osumnjičeni za krađe, a da se pritom marginalizuje potjernica sa oznakom ratnog zločina.

Baš na zahtjevu Srbije upućenom Lionu, dogodila se prekretnica u vezi sa načinom podnošenja zahtjeva za hapšenja zbog ratnih zločina koje dostavljaju Interpolove članice.

Tako će se ubuduće, barem privremeno, zahtjevi za potjernicama za ratne zločine primati samo ako su dostavljeni od Haškog tribunala ili zemlje koja je podnijela zahtjev za potjernicom za svoje državljane, a u slučaju raspisivanja potjernica za državljanima druge države, odjednom, traži se saglasnost obje države.

Naravno da u slučaju zahtjeva Srbije, nema i nikada neće ni biti saglasnosti BiH jer je Sadović pohrlio u Lion da zaštiti "svoje" državljane od ruke pravde. To je uradio vjerovatno zato što i sam zna da zločin u Dobrovoljačkoj pokazuje kakav se zapravo rat vodio u BiH.

Nije bez osnova ni pitanje zašto je odluka iz Interpola u Lionu stigla u BiH baš u dane kada se razmatra pitanje Sadovićeve smjene sa funkcije ministra bezbjednosti BiH.

Nema boljeg i jačeg uspjeha za Sadovića i Sarajevo od toga da generalni sekretar u Lionu Ronald Noble odluči da se potjernice stave van snage.

Možda će tim uspjehom privremeno Sadović i zadržati ministarsku fotelju, ali time neće izbrisati činjenicu da se zločin dogodio.

Valjda i Sadović nekada prođe Dobrovoljačkom ulicom makar i službeno. A da ima u njemu imalo savjesti tražio bi tada kaznu za krivce za zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana