Potjernica FTV-a za Josipovićem

Prof. dr Mile Lasić
Potjernica FTV-a za Josipovićem

Rizikujući da se nađem već na sljedećoj "Bakirovoj potjernici", tamo negdje uz perjanice hrvatskih etno-političara, s kojima nemam nikakve veze, dakle kao nekakav "Čovićev plaćenik", "HDZ-ovac od glave do pete", "HDZ-ovac u celofanu" ili u najboljem slučaju "nedokazani diplomata", kako meštri manipulacije već počinju "šuškati", moram prokomentarisati sramotni osvrt FTV-a na dokument predsjednika Republike Hrvatske i Vlade Republike Hrvatske koji se tiče stanja u našoj zemlji.

Obje ove institucije su već po Ustavu RH dužne kreirati spoljnu politiku, a ta susjedna zemlja je i tzv. garant, bolje rečeno supotpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ne znam ništa o autoru nestručnog i nerazumnog FTV-pamfleta i nije ni važno kako se zove, za takve vrste napada su uvijek odgovorni oni koji su po definiciji odgovorni u bilo kojoj medijskoj, pa i TV-kući. Specifičnost i tragičnost ove vrste neodgovornosti je u tome što bi FTV trebalo da bude "javni servis" u dijelu BiH, dakle FBiH, a ona to, nažalost, više nije.

U označenom smislu, odgovornost za vezivanje uz jednu stranku, ideološko-političku jednodimenzionalnost ili nestručnost snose glavni i odgovorni urednici, direktori, a ne novinar ili voditelj večernjeg dnevnika, kojeg mi je prosto bilo žao zbog rečenica kojima je najavio antihrvatsku paškvilu na sjajnom hrvatskom jeziku.

Želim ovim mojim protestom kao javni i nezavisni radnik, koji priznaje samo autoritet struke i savjesti, pokazati kuda vodi služenje jednoj ideji ili partiji i koju vrstu neuvažavanja realnosti i činjenica proizvodi nekompetentno novinarstvo FTV-a, upravo na primjeru posve promašenog i neutemeljenog napada na čelnike susjedne zemlje, te na njenog ambasadora u Sarajevu.

Proglasiti za neprijatelja BiH posebno predsjednika RH gospodina Ivu Josipovića, dakle čovjeka koji je kao nijedan hrvatski predsjednik prije njega, niti političar u regiji, legitimisao regionalnu saradnju kao prioritet svoje politike i pretpostavku za približavanje EU, ravno je, pak, suludosti i političkom sljepilu.

Neki vrlo sociološki i politološki upućeni i meni bliski ljudi, inače, ovaj vid patriotizma i borbe protivu nacionalizma u jednostranoj ideološkoj FTV-ovoj obradi s razlogom zovu "antinacionalistički nacionalizam", a vrstu patriotizma koja se tim putom propagira vide kao "unitarizam", jer ne uvažava bh. realnosti postojanja formiranih nacija i političkih naroda u BiH.

Usput kazano, da je gospodin Lagumdžija samo manje narcisoidan nego što jeste, da je više proevropski odgojen, a ne tako determiniran "kulturom nadbijanja", ovu poruku iz Zagreba ne bi ni morali upućivati u formi zasebnog dokumenta. Sreo se uostalom s Josipovićem, ali nije ništa shvatio. (skraćeni komentar preuzet sa dnevnik.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana