Potencijalni horor film

Veljko Zeljković
Potencijalni horor film

Posljednji haos na svjetskim finansijskim tržištima mogao bi, ali i ne mora, da bude signal “armagedona”. Najgori scenario je da se turbulencije i potresi na berzama odraze na realnu ekonomiju, što bi onda najviše na svojoj koži osjetili obični ljudi. Oni bi to debelo platili, jer su berze do sada uvijek nalazile načina da prežive, tako što su štampane nove količine novca kojima su pokrivani napravljeni gubici.

Ono što je upalilo crvenu lampicu jesu prognoze banaka “Džej Pi Morgan” i “Goldman Saks” koje su nedavno promijenile svoja predviđanja o zdravlju američke ekonomije. Oni sada procjenjuju da ona ima čak 35 odsto šansi da padne u recesiju do kraja ove godine.

Ukoliko do toga i dođe, SAD bi u tom slučaju bile takozvani nulti pacijent, jer bi se taj virus onda proširio širom svijeta. Mnogo puta se do sada desilo da, kada Amerika kihne sa one strane bare, i Evropa se odmah razboli, prehladi. U ovom slučaju teško bi koji antibiotik pomogao. 

Ovo nikako ne bi bio dobar scenario, pogotovo za Njemačku, čija industrija sve više pati tražeći načina da udahne vazduh, kojeg je sve manje. I same boce sa kiseonikom je sve teže naći. Brojke objavljene posljednjih sedmica daju sumornu sliku najveće evropske ekonomije. Zbog toga ne treba da čudi da je i povjerenje investitora u njemačku privredu palo na najniži nivo od januara ove godine.

Nekadašnji motor Evrope je smanjio svoj izvoz u Kinu, posebno automobila, pokušavajući to kompenzovati preko SAD, ali ako dođe do situacije da u džepovima Amerikanaca u nekom periodu bude manje novca, to bi poput elektrošoka uticalo na već pomalo hronično bolesnu njemačku privredu. Ova zaraza se ne bi tu zaustavila, već bi poput pandemije zahvatila i druge zemlje. To se, prije svega, odnosi na izvozno orijentisane države poput Austrije, Francuske, Italije, pa i BiH.

Ono što dodatno doliva ulje na ovu vatru koja tinja, a rasplamsavaju je i berzanski vjetrovi i strahovi, jesu i rastući dugovi u nekim od najvećih evropskih zemalja. Sve ovo u kombinaciji prijeti da potpali novo bure baruta koje bi moglo napraviti finansijsku nuklearnu pečurku nalik onoj iz 2008. godine. To bi, prema mišljenju pojedinih analitičara i ekonomista, bio prvi kadar horor filma. Da li će sve ostati samo na prvom kadru ili će doći do snimanja čitavog filma? Nažalost, lideri Evropske unije nemaju baš dobre rezultate u predviđanju finansijskih kriza, posebno onih koje dolaze iz SAD. Vrlo često se ponašaju poput muva bez glave, ignorišući ili sporo reagujući na globalna dešavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

To divno fudbalsko ljeto
To divno fudbalsko ljeto
Jovan, cajke i Tompson
Jovan, cajke  i Tompson
Orvel i “Telegram”
Orvel i “Telegram”
Rafali iz Mostara
Rafali iz  Mostara
Nužno zlo
Nužno zlo
Šta nam se ovo dešava?
Šta nam se ovo dešava?
Realna opasnost
Realna opasnost
Od Pazara do Maoče
Od Pazara do Maoče
Pšenična kriza
Pšenična kriza
Bez predaha
Bez predaha
Zemlja praznih domova
Zemlja praznih domova
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana