Pošto znanje?

Dragana Orlović

Dobar dan! Koliko košta kilogram jabuka? Dvije marke! A koliko vam je lubenica? Paaa, kilogram je pola marke, ali može i jeftinije, ako ćete uzeti težu!

Ovako zvuči jedan razgovor na nekoj pijaci, kada se cjenjkate sa prodavcima i tražite da vam daju nešto po nižoj cijeni.

Jedan sasvim normalan i običan razgovor, na koji se nećete obazirati, jer je svakodnevica i opšta pojava u svakom gradu i svakoj zemlji.

Međutim, ono što u nekim zemljama sigurno nije normalna pojava, a kod nas je kao "Dobar dan" to je kupovina seminarskih, diplomskih pa čak i doktorata.

A kako ide ta kupovina znanja, pitate se?!

Pa jednostavno, diplomski ili neki drugi rad o bilo kojoj temi može da vam bude gotov za sedam dana. Dovoljno je samo da otvorite neku od internet stranica i da potražite šta vam treba.

Jedna stranica rada koštaće vas dvije marke, pa koliko strana, toliko i para! Ako imate neke posebne "želje" kao što su fotografije i slično, to se dodatno plaća, a ono što je "prednost" jeste da su ispravke uračunate u cijenu.

I tako, bez muke, mnogi stignu do diplome ili neke ocjene!

Vjerovatno među onima koji su spremni da plate za neki rad ima i onih koji su dobro zasjeli na stolicu i učili da bi položili ispit, te im se ovo učinilo kao neka prečica. Bez sumnje da ima! Ali, zbog čega je to potrebno?!

Da li je u pitanju lijenost studenata ili nemarnost profesora i cijele akademske zajednice, teško je reći.

Ono što je sigurno, jeste da studenti i učenici ne brinu, profesori i publika aplaudiraju "njihovom trudu, radu i znanju", a "prodavci" zadovoljno trljaju ruke, očekujući nove pozive, teme i novac.

Svi srećni i zadovoljni! I tako ukrug!

Dok znanje ispašta na uštrb petica, desetki i svih drugih prolaznih ocjena tokom srednjeg i visokog školovanja.

Jasno je da je nastupilo novo doba, u kojem je vremena uvijek malo, ali čini se i znanja.

I dokle ćemo tako? Kuda ćemo tako?

Dok "prodavačima" ne ponestale inspiracije da jedne te iste naslove pišu na desetine načina ili dok ne povećaju cijenu svojih usluga?

Ili, jednostavno, dok rukovodstvo fakulteta ne bude strože, pa uvede programe na fakultete koji će im pomoći da otkriju plagijate! Dok i sami studenti ne budu odgovorniji? Ili možda profesori, koji treba da znanje prenesu studentima, a nerijetko se i sami služe "kopi pejst" metodom za izradu svoje "stručne" literature. Sve dok se nešto iz korijena ne promijeni, i dalje ćemo, kao na pijaci, slušati rečenicu: "Pošto znanje?".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana