Postizborne kombinatorike

Željka Domazet

Da je BiH najčudnija zemlja po svemu, ovoga su puta potvrdili izbori i postizborne kombinatorike.

Dok se izborni pobjednici okupljaju da naprave funkcionalnu i efikasnu vlast da postizborna priča ne bi bila pretvorena u postizbornu kampanju, male stranke ih drže na lancu i gledaju da ulove u mutnom.

U gradu na Neretvi delegacije najjače srpske i hrvatske stranke, SNSD-a i HDZ-a BiH sa liderima na čelu su se dogovorile da naprave okosnicu vlasti i da sačekaju koga će za partnera među Bošnjacima odabrati SDA i trenutno prvi čovjek ove stranke Bakir Izetbegović.

Milorad Dodik i Dragan Čović pozivaju na to da se poštuje volja birača i na brzo formiranje vlasti jer posljednje što treba ovoj zemlji jeste da se vrijeme gubi na formiranje vlasti umjesto da se rješavaju nagomilani problemi.

 U međuvremenu Izetbegović, tvrdeći da će razgovarati sa svima iz sarajevske čaršije, mjerka ko li će mu dati najbolju poziciju. Poziva se i na deklaraciju koju je potpisao sa SDS-om i otvoreno kaže da su mu oni i PDP miliji od SNSD-a i Milorada Dodika.

U SDA spremno kažu i kako im je "Domovina" osvojila mandate na nivou BiH i da ih sljeduje čak pet mjesta u Vladi Republike Srpske, ali pri tome zaboravljaju da je SNSD kao jedina stranka iz Srpske osvojio mandate u Federaciji.

U svemu tome male stranke mjerkaju lijevo i desno, da utvrde pazar i profitiraju. Dižu, naravno, svoju cijenu i osluškuju ko će dati više.

Ko će s kim, vidjeće se. Vidjeće se i ko će igrati pošteno, a ko će iskoristiti situaciju.

Takođe će se vidjeti i to ko će rušiti BiH, ko će je činiti funkcionalnom i evropskom zemljom. Jedno je sigurno - kada se izigra volja izbornih pobjednika i napravi računica u kojoj se može ucjenjivati, onda mali pobijede velike, a izbori postanu profiterstvo, a ne volja birača.

A ne bi trebalo da bude da u ovoj zemlji prioritet ima čista računica, da kombinatorike postanu njen epitet, izborna volja pogažena, a ustavna struktura zaboravljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana