Pošteno

Darko Momić

Parlamentarne političke partije u Srpskoj, uz poneki izuzetak, predstavile su slogane za ovogodišnje novembarske izbore, ali sudeći po do sada viđenim, nijedna stranka ne treba da se uzda da će njen slogan ući u uši i ostati upamćen i prepoznatljiv.

SNSD na prepoznatljivoj matrici o neophodnosti srpskog jedinstva utemeljenoj prije nekoliko izbornih ciklusa sa sloganom “Moja kuća Srpska” i posebno zapečaćenom prije dvije godine na opštim izborima sa prilično dobrim sloganom “Pod zastavom Srpske” nastavlja politiku kontinuiteta i sa ovogodišnjim sloganom “Okupljanje za Srpsku”. Čini se da u ovoj stranci nisu ulagali previše truda u efektan slogan, jer će birače ponovo pokušati da privuku podsjećanjem na ostvarene rezultate.

S druge strane, za razliku od opštih izbora 2018. godine kada su sa “Sviće” pokušali da uvjere apstinente da će svi izaći na izbore i glasati za promjene, kreatori kampanje SDS-a ove godine su pred birače izašli sa sloganom “Srpska po mjeri svih nas”. Prilično neubjedljivo zato što obični birač ne razumije “na prvu” šta je autor htio da kaže, zbog čega će kandidati ove stranke morati da ulože dodatni trud i da objašnjavaju kakvu poruku šalju sloganom.

U svom prvom izlasku na izbore DEMOS će koristiti slogan “Bez dileme - Srpska prije svega”, koji je efektniji od slogana njihovih bivših partijskih kolega iz DNS-a, koji najavljuju da će pred birače sa porukom “Za ljude i život Srpske”. Biće da su u DNS-u zaboravili da je SDS na opštim izborima 2006. godine sa sličnim sloganom “Na život” otišao u opoziciju i da se više nikada nije vratio na vlast na nivou Srpske.

Ujedinjena Srpska, što je prilično iznenađujuće, akcenat nije stavila na Srpsku i pred birače izlazi sa sloganom “Ozbiljni ljudi”, očigledno smatrajući da je biračima jasno da je patriotizam imanentan ovoj stranci i da to ne treba posebno da naglašavaju. Za razliku od slogana koji ne izaziva neku naročitu pažnju, ova stranka je nedavno emitovala spot koji je žestoko uzburkao javnost. Pošto se o ukusima ne raspravlja, ne bih davao ličnu ocjenu spota, ali činjenica da je imao više od dva miliona pregleda pokazuje da u ovoj stranci znaju kako se dobija na publicitetu.

Socijalistička partija će na izbore sa sloganom “Udarnički za narod”, što potpuno ide uz stranku koja gaji imidž baštinika bivšeg sistema na koji podosta birača i danas gleda sa određenim sentimentom.

Elem, nisu se stranke previše proslavile sloganima za ovogodišnje izbore, a kamoli dosegnule neprevaziđeni slogan “Pošteno Đinđić”, kojeg se svi sjećaju i poslije više od dvije decenije. Možda i zato što birači rijetko kojeg političara identifikuju sa poštenjem. Evo recimo meni poštenje ide samo uz Radovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana