"Pošte RS"

Marina Čigoja

"Pošte Srpske", na veliko iznenađenje, ostvarile su u prvom kvartalu ove godine pozitivan finansijski rezultat. Istina, sam iznos dobiti nije veliki i ne može značajnije popraviti stanje u ovom preduzeću, ali imajući u vidu to da su "Pošte" godinama u minusu, ovo svakako jeste ohrabrujući podatak.

Osnovni razlog boljeg rezultata početkom ove godine, kako priznaju i u ovom preduzeću, jeste činjenica da su preduzeća počela u nešto većoj mjeri, nego što je to bilo do sada, da poštuju Zakon o poštanskim uslugama RS.

Upravo na nepoštivanje ovog zakona već duže vrijeme upozoravaju iz "Pošta", jer im kurirske službe, koje nisu registrovane za tu djelatnost, uzimaju posao, a samim tim i prihode.

Takođe, činjenica da "Pošte" moraju biti zastupljene i tamo gdje je to potpuno nerentabilno, značajno opterećuje poslovanje preduzeća, pa su zbog toga bili primorani da pojedine pošte gase.

Međutim, to nisu jedini problemi sa kojima se suočava ovo javno preduzeće. "Pošte" su opterećene viškom radnika, a problematična je i starosna struktura zaposlenih. Dovoljan dokaz za to je podatak da čak trećina radnika ima od 51 do 60 godina, dok više od 60 godina ima 75 radnika. Rješenja, naravno, nisu jednostavna, ali se ona moraju tražiti.

S obzirom na to da je neracionalnost boljka svih javnih preduzeća  sigurno je da bi se na tome moglo poraditi i u ovom preduzeću.

Iako imaju zakonsku osnovu za to, "Pošte" ne mogu da se oslanjaju na pomoć iz budžeta i da na tom zasnivaju svoje poslovanje.  "Pošte" su do prošle godine računale i na novac od privatizacije "Telekoma" kojim je pokrivan gubitak, a s obzirom na to da tog novca više nema jasno je da uprava mora da pronalazi druga rješenja.

Da li je prvi kvartal ove godine pokazatelj da se nešto na tom planu već i čini vidjećemo u narednim mjesecima i sa novim finansijskim izvještajima.

"Pošte" jesu preduzeće koje vrši javnu funkciju i treba im pomoći, ali se njihovo poslovanje ne može zasnivati samo na tome. Moraju pronaći rješenja za izlazak iz dubioze, pa makar to podrazumijevalo i neke poteze koji nisu popularni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana